Pakistani army soldiers travel on a vehicle carrying a long-range ballistic Shaheen II missile during the Pakistan Day parade in Islamabad on March 23, 2019. - Pakistan National Day commemorates the passing of the Lahore Resolution, when a separate nation for the Muslims of The British Indian Empire was demanded on March 23, 1940. (Photo by FAROOQ NAEEM / AFP) (Photo credit should read FAROOQ NAEEM/AFP via Getty Images)

Stalni predstavnik Pakistana pri Ujedinjenim nacijama komentirao je sukob Izraela i Hamasa, naglašavajući potrebu za prekidom vatre i upozoravajući na regionalnu nestabilnost ako se ionako razoran sukob dodatno produbi.

“Ovo je obveza koja se prenosi na sve države članice da spriječe eskalaciju sukoba. Voljeli smo da do sukoba nije ni došlo, ali jest i sad ga moramo zaustaviti, zaustaviti borbe i izbjeći patnju koja se događa i koja će se nastaviti ako se i sukob nastavi”, kazao je za Newsweek veleposlanik Munir Akram.

Iako je islamska zemlja koju on predstavlja, jedna od najmnogoljudnijih država svijeta i jedina nacija s muslimanskom većinom koja posjeduje nuklearno oružje, možda tisućama milja udaljena od fronta pojasa Gaze, Akram je identificirao izravnu vezu između cilja Palestine i Pakistana.

Osvrnuo se na izraelsku odmazdu nakon Hamasovog upada u Izrael 7. listopada i veliko broj žrtava te poručio da “to nije nešto to bi trebalo biti prihvatljivo ijednoj civiliziranoj naciji”.

“Mi se tome protivimo i nadamo se da će to prestati. Postoji dodatni sloj obaveza na nama kao islamskoj zemlji. Osjećamo da imamo obvezu, emotivnu predanost Palestini i slobodi palestinskog naroda”, dodao je.

Akram dalje navodi da je Hamas “izabrani entitet u Gazi” te je ukazao na to da ova skupina ima i politička i vojna krila, uspoređujući tako Hamas s talibanima s kojima Pakistan dugo njeguje veze.

Govoreći o odnosu Pakistana i Izraela, Akram je naveo da se nadao da će doći do normalizacije kada se stvori palestinska država. “No, Izrael je otišao u drugom smjeru. Njihova politika je bila takva da je sprječavala stvaranje održive palestinske države kroz širenje naselja, kroz iseljavanje Palestinaca u Jeruzalemu i tako dalje.”

“Sada moramo prije svega zaustaviti borbe vratiti neki privid normalnosti, nastaviti pregovore prema dvodržavnom rješenju”, rekao je Akram, dodajući da se Pakistan mora “zauzeti za palestinska prava i pobrinuti se da ona budu ispunjena”.

Veleposlanik je upozorio Izrael da se “prekid vatre mora dogoditi odmah i bezuvjetno”, a onda “možemo riješiti sva pitanja nakon toga”.