U zgradi Ujedinjenih naroda juče je održana prezentacija nacrta rezolucije o genocidu počinjenom u Srebrenici 1995. godine, koji bi trebalo da se nađe na glasanju na Generalnoj skupštini UN početkom maja. Tekst rezolucije predstavili su Nemačka i Ruanda i Bosna i Hercegovina, a bili su prisutni i sponzori, njih 17 do sada.

U Njujork su sinoć stigli predsedavajući Predsedništva BiH Denis Bećirović i član Predsedništva Željko Komšić, koji su učestvpvali u prezentaciji ove rezolucije, piše Al Džazira.

Reporter Al Džazire Ivica Puljić javlja da je bila prepuna konferencijska dvorana br. 12 u UN-u, te da su mnoge diplomate i stajale.

Njemačka ambasadorica Antje Leendertse je otvorila prezentaciju nacrta rezolucije o genocidu u Srebrenici, a u BiH stranu je zastupao ambasador Zlatko Lagmudžija.

Bili su nazočni i savjetnici Denisa Bećirovića i Željka Komšića, javio je Puljić.

Iznošenje argumenata

Nakon predstavljanja nacrta od strane nemačke ambasadorice, govorio je i predstavnik Ruande, te Lagumdžija koji je pojasnio potrebu za ovakvom rezolucijom kao opomenom za buduća vremena.

Onda su se predstavnici misija u svetskoj organizaciji počeli izašnjavati jesu li za ili protiv uz iznošenje argumenata za svoje stavove.

Prvi su se javili Rusi, čija je predstavnica prigovorila što nema Željke Cvijanović te da rezolucija nema potporu Predsedništva BiH, javlja Puljić.

“Rekla je da je iznenađena da je Nemačka iza ove rezolucije, zajedno s drugim zapadnim zemljama poput Sjedinjenih Država, Velike Britanije i osobito Holandije zbog uloge njenih vojnika u Srebrenici 1995.godine.”

“Na nju se nadovezao zamjenik ambasadora Srbije Saša Mart, koji je u emotivnom istupu ponovio slične stavove kao i Rusi napomenuvši da je Srbija 2010.godine prihvatila da je počinjen zločin u Srebrenici.”

Iza njega su se protiv rezolucije izjasnile Venecuela, Kina, Sjeverna Koreja, Nikaragva… i to je bilo sve.

Ostali su podržali rezoluciju ili nisu govorili, ali vrlo je vidljivo da rezolucija ima većinsku potporu među članicama UN-a, javio je Puljić.

Predstavnici Hrvatske u UN su za Al Džaziru potvrdili da će Hrvatska biti sponzor rezolucije, što je vjerovatno i za Crnu Goru.