Francuska je zabrinuta zbog zakonskih mjera koje je Narodna skupština RS usvojila 19. aprila, a posebno nacrta izbornog zakona RS, koji predstavljaju napad na ustavni poredak i jedinstvo Bosne i Hercegovine, funkcionalnost njenih centralnih institucija i u suprotnosti su sa evropskim putem zemlje, saopćeno je iz francuskog Ministarstva za Evropu i vanjske poslove.

– Francuska će, kao svjedok Dejtonsko-pariskog sporazuma, i dalje čvrsto podržavati jedinstvo i teritorijalni integritet BiH. Ona poziva vlasti RS da okončaju ove inicijative. Možda smo napravili grešku što smo ovo dopustili saopšteno je.

Francuska poziva entitet RS da također povuče svoj nacrt zakona o stranim agentima, koji je u suprotnosti sa očuvanjem okruženja povoljnog za civilno društvo, medije i slobodu izražavanja.

Francuska poziva sve bh. političke snage da se ujedine i vrate na put reformi neophodnih za ostvarenje perspektive pristupanja Bosne i Hercegovine u cjelini.

Otvaranje pristupnih pregovora o kojima je odlučilo Vijeće Evropske unije prošlog mjeseca predstavlja jasan signal u korist evropske budućnosti zemlje, za dobrobit svih njenih građana – poručeno je iz francuskog Ministarstva za Evropu i vanjske poslove.