Vrlo je ciničan izgovor za civilne žrtve u Gazi koji nudi komanda Izraelskih odbrambenih snaga, a koji promoviraju pojedini vojni eksperti.

Naime, kada je u pitanju prekomjerno zračno bombardovanje Gaze i civilne žrtve koje su rezultat upotrebe neadekvatnih oružanih sredstava, zatim zavrtanje vode, struje i zabrana ulaska energenata u Gazu postoji navodno “opravdan razlog”. To se zapravo radi navodno zbog toga što Hamas ima 1.300 tunela smještenih na 70 metara ispod zemlje koji se sa hodnicima protežu i do 500 kilometara ispod cijele Gaze. Svaki tunel je promjera 2X2 metra sa većim nišama za smještaj, pazite sad 30.000 vojnika sa oružjem i municijom!? Nedostatak vode i struje, a i goriva usložnit će ventilaciju i protok zraka u tunelima, a bombarduju se samo oni djelovi Gaze gdje su smještene pumpe, agregati i kompresori za ventilaciju tunela i gdje su izlazi i ulazi u tunele koje Hamas može koristiti kada krene kopneni dio operacije.

Ako Izraelska vojska zna gdje se nalaze ulazi i izlazi iz spornih tunela, pa čak i njihove dimenzije, ako zna gdje se nalaze postrojenja za održavanje ventilacije u tunelima, ako zna kolika je mreža tunela ispod Gaze, ako zna gdje su smješteni hibridni gerilci Hamasa zašto ne izvede specijalnu operaciju miniranja ulaza u tunele i postrojenja za ventilaciju kojih ne može biti puno sa kopna?

Izrael ima vojnu jedinicu za specijalne operacije Sairet Magelan i super tajnu jedinicu za specijalne operacije Mosada Sairet Mat'kal koji su u stanju izvesti tako precizne operacije duboko u neprijateljskoj pozadini skoro bez mogućnosti da im Hamas pruži efikasan otpor. Time bi bile izbjegnute civilne žrtve, a Izrael bi zadovoljio pravo na samoodbranu, jer bi na taj način targetovao samo odgovorne za napad od 07.10.2023.

No, umjesto toga Izrael se vodi neformalnom doktrinom upotrebe svojih oružanih snaga po eseju koji je 2005. sročio Asa Kasher, izraelski filozof, lingvista i publicista u svojstvu profesora na Univerzitetu u Tel Avivu, a u vojnim glasilima Izraelske vojske objavio tadašnji šef vojne obavještajne službe Izraela Amos Yadlin. Namjera ovog eseja je bila da on vremenom preraste u tzv. Kasher-Yadlin vojnu doktrinu upotrebe izraelske vojske u sukobima niskog intenziteta sa teroristima i palestinskim terorističkim organizacijama. Suština ove doktrine je da se kolateralne žrtve koje se dese prilikom izvođenja borbenih operacija protiv terorista mogu smatrati opravdanim sa aspekta vođenja pravednog rata protiv terora usmjerenog ka nestanku države Izrael.

Iako ona formalno nikada nije zaživjela kao zvanična vojna doktrina, kao što vidimo ova antihumanistička teorija o vođenju navodno pravednog rata uzimajući civile kao sredstvo za vođenje rata se ostvaruje ne samo kada je u pitanju napad Hamasa na Izrael od 07.10.2023. već od 2008. pa naovamo, svako malo kada je u pitanju pojas Gaze i kada je Benjamin Netanyahu, premijer Izraela, koji je inače jedan od zagovornika ovakog neformalnog radikalnog načina ratovanja uz nepotrebne civilne žrtve.

Dakle, to ovako izgleda na terenu. Iako Izraelska vojska ima mogućnost da koristi tzv. Steel Sting vođenu MB minu kalibra 120 mm koja radi u sprezi sa artiljerijskim radarom koji recimo nakon ispaljenja rakete iz Gaze precizno određuje tu lokaciiju i šalje MB minu na nju. Umjesto toga Izraelska vojska nastavlja da sa svojom verzijom višenamjenskog borbenog aviona F-16I SOUFA bombarduje Gazu sa aviobombama Mk-84/BLU-107/ GBU-31 od 907 kg sa 450 kg eksploziva.

Krater koji ova bomba pravi prilikom pada je najmanje 10 metara dubine i 30-50m širine, vatrena lopta je prečnika 50 m, parčadno dejstvo ide i do 370 m, a udarni talas koji može da izazove unutrašnje krvarenje ide više od 500 m. To oružje u urbanom prostoru ne može biti upotrijebljeno selektivno i za njegovu upotrebu nema nikakvog opravdanja. Na ovaj način Izrael kolektivno kažnjava stanovništvo Gaze, namjerno ubija civile, među njima najčešće djecu, iako ima na raspolaganju više mogućnosti da po fazama hirurški otkloni prijetnju po svoju sigurnost.

Faktor