U Briselu će danas biti održan sastanak Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje EU i zvaničnika Bosne i Hercegovine na kojem će razgovarati o koracima koje je nova vlast napravila na putu za EU i mogućnostima za rješenje trenutne krize u našoj zemlji.

Bosnu i Hercegovinu će predstavljati predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto (HDZ), ministar odbrane Zukan Helez (SDP) i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac (SNSD).

Ministar odbrane BiH Zukan Helez jučer je potvrdio sastanke sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyiom te visokim predstavnikom EU za vanjske poslove Josepom Borrellom.

Pojedinačni sastanci delegacije sa Varhelyjem su održani, a očekuje se da će danas sjesti i sa Borrellom.

“Iznijeti ćemo sve ono što smo uradili, ima i stvari, naravno, što nismo. Nisam zadovoljan s onim što se do sada uradilo, ali je sasvim bolje i napredak u odnosu na prošli saziv Vijeća ministara BiH”, rekao nam je Helez.

Na sastanku u Briselu sudjeluje i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac koji prema informacijama Klix.ba planira lobirati kod Varhelyia da EU pomogne u ublaživanju ekonomske krize u RS-u umjesto uvođenja ekonomskih sankcija Republici Srpskoj ili njenim zvaničnicima.

Visokopozicionirane diplomate u Briselu su ranije kazali da su sankcije za predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika (SNSD) malo vjerovatne, ali da postoji određena podrška takvoj ideji.

Za takve sankcije je neophodan konsenzus svih članica EU. Prije dvije godine bilo je nemoguće razmišljati o tome da će konsenzusa biti, a sada je već to moguće, saznaje Klix.ba iz diplomatskih izvora.

Press konferencija će biti održana okvirno od 19:00 sati, ali još uvijek nije određen termin.