Telegram kanal General Svr, koji mjesecima tvrdi da ruski predsjednik Vladimir Putin ima rak i da je smrtno bolestan, objavio je da je Putin umro u svojoj palači u Valdai, sjeverno od Moskve.

Na objavljene informacije reagirao je Kremlj. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je državnom mediju RIA Novosti rekao da je objava s Telegrama “apsurdna šala”.

– Takve vrste objava pripadaju kategoriji lažnih vijesti o kojima brojni mediji uporno pišu i raspravljaju. Ovo izaziva podsmijeh u Kremlju – rekao je Peskov za RIA Novosti.

Ranije ove sedmice Peskov je demantirao navode da je Putin doživio srčani udar, a također je odgovorio na izvještaje da je ruski predsjednik koristio dvojnika za određene događaje.

Profil General Svr na Telegramu je objavio da je Putin mrtav i da se u Rusiji trenutno odvija pokušaj državnog udara.

– Ruski predsjednik Vladimir Putin preminuo je večeras u svojoj rezidenciji u Valdaju. U 20:42 po moskovskom vremenu ljekari su prekinuli reanimaciju i konstatirali smrt.

Sada su ljekari blokirani u sobi s Putinovim lešom, drže ih pripadnici predsjedničke sigurnosne službe po ličnoj naredbi Dmitrija Kočneva (direktora Federalne stražarske službe), koji prima upute od sekretara Vijeća sigurnosti Ruske Federacije Nikolaja Patruševa.

– Osiguranje predsjednikovog dvojnika je pojačano. Aktivni pregovori su u toku. Svaki pokušaj da se dvojnik predstavi kao Putin nakon njegove smrti je državni udar – objavljeno je na Telegramu.

Index.hr