Posljednje riječi šestogodišnjeg američkog muslimanskog dječaka koji je izboden na smrt u zločinu iz mržnje tokom vikenda bile su “Mama, dobro sam”, rekao je njegov ujak dok su se stotine okupile da isprate dječaka na vječni počinak.

U ponedjeljak je Džamija u Bridgeviewu bila prepuna, a neki su odali počast na pločniku ispred. Policija kaže da je Wadea al-Fayoume napadnut jer je bio musliman. Njegova dženaza je održan nakon što se stanodavac porodice pojavio pred sudom optužen za dječakovo ubistvo. 71-godišnji optuženi navodno je bio frustriran zbog rata Izraela i Hamasa.Ožalošćeni su dolazili iz cijele Amerike, neki i iz mnogo udaljenijih krajeva, kako bi izrazili svoju tugu i bijes zbog ubistva. Wadedova majka, 32-godišnja Hanaan Shahin, teško je ranjena u napadu i nije mogla prisustvovati dženazi svog sina jer se oporavlja u bolnici.

“Šokirana sam, ali nisam iznenađena. Zabrinuti smo za našu djecu”, rekla je Sadia Nawab, majka troje djece koja živi u blizini džamije.

Nawab je rekla da su lokalne škole poduzele dodatne mjere opreza zbog događaja u Izraelu i Gazi. U temi koju su mnogi ožalošćeni ponavljali, optužila je vladine čelnike i medijske organizacije da su pristrani prema Palestincima i da potiču atmosferu mržnje.

“Kada je on izboden nožem, njegove posljednje riječi upućene mami bile su: ‘Mama, dobro sam.’ Znate šta, on je dobro. Na boljem je mjestu”, kazao je dječakov ujak Mahmoud Yousef.

Na dženazi, koja je održana u četvrti poznatoj kao Mala Palestina, bile su prisutne jake mjere osiguranja. U ovom uglu predgrađa Bridgeview, lokalne trgovine imaju natpise na engleskom i arapskom, a tvrtke vijore palestinske i američke zastave jednu pored druge.

“Ovo dijete bi trebalo biti u školi, a mi smo danas ovdje na njegovom sprovodu”, rekao je Syed Khan, potpredsjednik Vijeća islamskih organizacija šireg Chicaga.