U Briselu je jutros počeo sastanak ministara odbrane NATO-a na kojem će se razgovarati o nizu važnih pitanja, uključujući rat Rusije i Ukrajine ali i situaciju na Kosovu.

Sastankom u sjedištu Alijanse predsjedava generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg koji se obratio novinarima zajedno sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim koji je takođe stigao na ministarski sastanak bez ranije najave.

“Ministri odbrane NATO-a će razgovarati danas i sutra. Razgovaraćemo naravno i o Ukrajini. Sastaće se i Kontakt grupa za odbranu Ukrajine gdje ćemo mobilizovati podršku i koordinisati našu vojnu podršku za Ukrajinu.

Održaće se i sastanak Savjeta NATO-Ukrajina koji je uspostavljen da bi dodatno ojačao naše odnose i pomogao Ukrajini da se kreće prema članstvu u NATO”, rekao je Stoltenberg.

Istakao je da će se sutra razgovarati o nizu važnih pitanja, uključujući i prisustvo NATO snaga na Kosovu.

“Sutra ćemo razgovarati o pitanjima odvraćanja i odbrane. Takođe ćemo razgovarati o misijama i operacijama NATO-a, uključujući naše prisustvo na Kosovu. Vidjeli smo tamo rastuće tenzije i važno je da je NATO povećao svoje prisustvo na Kosovu”, rekao je Stoltenberg. Isto ćemo uraditi i sa BiH, zbog političkih tenzija ali i da bi spriječili eskalacije mogućeg nasilja dodao je Stoltenberg.

(Anadolija) Foto:Anadolija