Poplave kakve su nedavno pogodile Njujork samo ove godine pogodile su i mnoge druge dijelove svijeta, a postoji velika zabrinutost da će takvi događaji zbog klimatskih promjena postati sve češći na globalnom nivou.

 

 

Poplave čine skoro polovinu svih prirodnih katastrofa

Studija koju su vodili naučnici sa Univerziteta Monaš u Australiji otkrila je da je značajno povećan rizik da će ljudi u poplavljenim područjima umrijeti između tri i šest sedmica nakon inicijalnog događaja, čak i kada se voda potpuno povuče, piše MedicalXpress.

Studija, objavljena u British Medical Journal, otkrila je da je rizik povećan i da traje do 60 dana nakon dana poplava, kao i da se povećava za 2,1 posto za sve uzroke smrti.

Poplave čine skoro polovinu svih prirodnih katastrofa, čak 43 posto, a očekuje se da će se povećati njihova jačina, trajanje i frekvencija zbog klimatskih promjena, navode istraživači.

 

Studija, koju su vodili profesori Šanšan Li i Juming Guo sa Univerzitetske škole javnog zdravlja i preventivne medicine Monaš, u saradnji sa Londonskom školom higijene i tropske medicine, dala je prvu hronologiju utjecaja poplave na zdravlje, dajući time nacrt zakonodavcima i lokalnim vlastima kako treba da djeluju i prate ugrožene zajednice.

Kontaminacija vode i hrane

Istraživači su proučavali 761 zajednicu iz 34 zemlje koje su se suočile barem sa jednom poplavom u deceniji između 2000. i 2019. Tako su proučili ukupno 47,6 miliona smrti, uključujući 11,1 milion smrti nakon srčanog zastoja i 4,9 miliona smrti zbog respiratornih problema, piše Nauka.rs.

Profesor Guo kaže da smrtnost zavisi od lokalne klime i da više fatalnih ishoda ima u populaciji koja je ili starija ili pripada nižem socijalno-ekonomskom sloju stanovništva.

– Naša studija pokazuje da je opasnost od smrti najveća 25 dana nakon same poplave i traje 60 dana – rekla je profesorica Šanšan Lil.

Razlog tih smrti mogu biti kontaminacija vode i hrane, izloženost patogenima, nemogućnost da se stigne do ljekara…