Moonwalkers su električni dodaci obući i omogućuju, tvrde kreatori, čaroban novi način hodanja brzinom trčanja, odnosno u njima se može hodati 2,5 puta brže jer mogu povećati brzinu hoda do 11,2 km/h.

Jedno punjenje baterija trebalo bi omogućiti prelazak do 10 kilometara.
A cilj im je, tvrde, transformirati urbanu mobilnost. Ono što naglašavaju jest da se ne radi o rolama. U Moonwalkersima se “samo” hoda.

Zahvaljujući intuitivnom AI pogonu, cipele se prilagođavaju hodu, i za to nije potrebna dodatna vještina, treba samo 10 koraka da se usklade s hodačem, tvrde.

Izumitelj i osnivač je Xunjie Zhang, koji je studirao na Institutu za robotiku Carnegie Mellon.

– Sve je počelo onog dana kada je Xunjie umalo udario auto dok se skuterom vozio na posao udaljen samo kilometar i pol. Tada se Xunjie zapitao zašto nikada nije išao pješice na posao iako je to mnogo sigurnije i praktičnije. Ljudi su pokušali poboljšati mobilnost rolama, skejtbordovima ili biciklima. Xunjie je zadao sebi misiju poboljšanja hodanja umjesto da ga zamijeni – objašnjava.

Xunjie se, nakon studija, udružio sa kolegama i to inženjerima za mlazni pogon, kao i s robotičarima i dizajnerima tenisica. Zajedno su proveli posljednjih pet godina pokušavajući pronaći način da povećaju brzinu hodanja.

To su prve električne cipele na svijetu koje omogućavaju hodanje brzinom trčanja, intuitivno i bez napora. Sada se nalaze samo u SAD i koštaju 1.399 dolara.