Jelena Karleuša, koja je na Instagramu imala više od dva miliona pratilaca, a svoj profil redovno koristila kako bi objavljivala slike, u posljednje vrijeme sve češće govor mržnje, ostala je bez istog, potvrdio je njen menadžer Zoran Birtašević na Tviteru / X-u.

Za početak, ovako nešto nije lako provjeriti ako ste osoba koja je makar jednom javno rekla da vam se ne dopada Karleušina slika na Inatagramu, jer bi vas ona odmah blokirala.

Šalu na stranu, mnoge medije, javne ličnosti i nekadašnje fanove jeste blokirala, tako da smo pored Zoranovih navoda morali da uđemo i sa nekoliko drugih Instagram profila za koje smo sigurni da Jelena ne zna i koji je nikada nisu pratili da bismo ustanovili da je zaista nema na ovoj društvenoj mreži.

Brisanje njenog naloga dogodilo se nakon što je tokom poslednja dva dana neprestano imala izlive govora mržnje na nacionalnoj i vjerskoj osnovi prema građanima Crne Gore. Negirala je suverenitet te države, vređala državljane Crne Gore, nazivala ih ekstremistima i prijetnjom po Srbe i Srbiju, a za kraj, tražila je i svojim pratiocima da prekinu da letuju u Crnoj Gori.

Ovakvi ispadi samo su kruna njenog prethodnog rada. Tokom protekle dvije godine komentarisala je i da su nepobodni novinari oni koji ne pristaju da besomučno hvale Srpsku naprednu stranku – „izdajnici“, prebrojavala je krvna zrna političarima i političarkama, pa je tako na primer govorila da Marinika Tepić ne smije da se bavi politikom u Srbiji jer joj je djevojačko prezime Čobanu.

Birtašević, njen menadžer i najbolji prijatelj, na Tviteru / X-u, rekao je da je riječ o „botovima“.

U odgovorima, uglavnom državljani Crne Gore, navode da nisu botovi već da su oni pravi ljudi, imenom i prezimenom, koji su odlučili da prijave njen profil.

Instagram ima zvaničnu politiku i pravilnik u kojem je zabranjeno targetiranje, iznošenja govora mržnje prema bilo kojoj manjini, naciji, veriji, grupi, itd. Zbog prijava tog tipa, Instagram briše profile korisnika.