Palestinsko Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da je najmanje 500 ljudi stradalo usljed izraelskog vazdušnog napada na bolnicu u Pojasu Gaze, objavio je Reuters.

Baptistička bolnica Al-Ahli Arabi još uvijek gori nakon prijavljenog izraelskog vazdušnog napada, prenosi Al Jazeera.

“Ovdje je situacija stvarno katastrofalna. Pod ruševinama uništenih zgrada još ima ljudi. Medicinski timovi pokušavaju evakuisati unesrećene, ali sve je više žrtava u različitim područjima u Pojasu Gaze. Stotine i hiljade”, naveo je novinar Al Jazeere.

Hamas je objavio saopštenje na svom Telegram kanalu kao odgovor na prijavljeni napad na bolnicu.

“Ovaj strašan pokolj je zločin genocida. Većina žrtava u bolnici su raseljene porodice, pacijenti, djeca i žene. Napad takođe razotkriva američku i zapadnu podršku ovoj zločinačkoj okupaciji. Međunarodna zajednica i arapske i islamske zemlje moraju preuzeti svoje odgovornosti i intervenisati odmah, sada, a ne sutra kako bi zaustavili aroganciju okupacije i njene fašističke vojske i pozvali je na odgovornost za genocid koji je činila za jedanaesti dan zaredom na već blokiranom području”, stoji u saopštenju, prenosi Index.hr.
Pogođena i škola u Gazi

Najmanje šest osoba je ubijeno u izraelskom vazdušnom napadu tokom kojeg je pogođena škola u Gazi, saopštila je agencija Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice (UNRVA).