On je nakon današnjeg sastanka na temu o unapređenju uslova rada i perspektivama razvoja Rudarskog fakulteta Univerziteta u Banja Luci sa sjedištem u Prijedoru, najavio da će u narednom periodu sa svim relevantnim subjektima kao i višim nivoima vlasti razgovarati i o izgradnji studentskog doma odnosno studentskog centra u Prijedoru.
” Ovo prvenstveno zbog toga da svi studenti koji dolaze u naš grad, treba da imaju adekvatan smještaj. Imali smo više sastanaka sa studentima gdje su nas upoznali sa životom u hotelu ili u privatnim kućama. Ono što želimo svima da pokažemo je da idemo korak naprijed i to nam je krajnji cilj i danas smo se dogovorili ko će preuzeti koje aktivnosti upravo ka rješavanju ovog pitanja”, izjavio je Javor novinarima.

On je dodao da je Grad preuzeo pitanje određivanja lokacije gdje bi mogao biti smješten taj dom, te izrazio zadovoljstvo što su predstavnici ” Arcelor Mitala” i RŽR” Ljubija” ponudili stipendije za 4 studenta.
” U odnosu na prethodni sastanak, vidimo da ima dosta pomaka i to jeste cilj , da promovišemo Rudarski fakultet i rudarstvo u našem gradu i da pokušamo privući što više studentata. To ćemo uspjeti tako što ćemo obezbijediti prvenstveno besplatno i kvalitetno školovanje i da grad bude tu uz njih i da znaju da imaju podršku i gradonačelnika i Skupštine grada”, rekao je Javor.
Rektor Univerziteta Radoslav Gajanin je nakon sastanka izrazio zadovoljstvo što su riješeni imovinsko-pravni odnosi i što će Rudarski fakultet postati vlasnik zgrade ili dijela zgrade.
” Nakon toga će moći kao i sve druge članice Univerziteta učestvovati u projektnim aktivnostima sa ciljem izgradnje kapaciteta jer je to preduslov da bi članica Univerziteta mogla da se pojavi na međunarodnim projektima i da postoji zgrada čiji je vlasnik fakultet” , rekao je Gajanin.
On je istakao da je izgradnja jednog centra gdje će biti smješten i Rudarski fakultet i Visoka medicinska škola i Studentski dom i Dom za srednjoškolce nešto što je neophodno gradu Prijedoru.
” Imenovali smo radnu grupu koja će pripremiti sve ulazne podatke vezano za potrebe za takvim kapacitetima i nakon toga ćemo ići sa idejnim projektom i na kraju izvedbenim projektom” istakao je Gajanin.

On je dodao da će se nakon toga tražiti sredstva za izgradnju takvog projetka ne samo od lokalne zajednice nego i od Vlade Republike Srpske, ali i od privrednih subjekata koji su, prije svega, zainteresovani za oblast rudarstva.
Gajanin je istakao da je podržana ideja gradonačelnika Slobodana Javora i zamjenika gradonačelnika Žarka Kovačevića da u slijedećoj školskoj godini u srednju školu bude upisano jedno odjeljenje za školovanje kara u smjeru geološko inženjerstvo i rudarstvo
Dekan Rudarskog fakulteta Svjetlana Sredić je istakla da to, što je Rudarski fakultet jedina članica univerziteta Banja Luka koji ima sjedište van Banja Luke , nosi odeđene specifičnosti.
” Ono što se svi zajedno trudimo i uspijevamo je da obezbijedimo studentima koji studiraju u Prijedoru uslove studiranja pod istim uslovima kao studentima u Banja Luci. Jedan od zaključaka je taj da naši studenti koji privremeno imaju smještaj u hotelu ” Prijedor” neće više plaćati dio koji su dodatno plaćali, odnosno ako je smještaj u studentskom domu u Banja Luci besplatan biće i u Prijedoru. Tu je Gradska urpava izašla u susret”, naglasila je Sredićeva.

Ona je istakla da su svi učesnici sastanka saglasni da svi zajedno krenu sa sagledavanjem kapaciteta i potreba da se taj problem studentskog smještaja u Prijedoru riješi.
” Dogovorili smo i neke buduće aktivnosti, ali je značajno prisustvo i Gradske uprave i Univerziteta i Arcelor Mitala i RŽR Ljubija i da svi zajedno shvatamo značaj postojanja Rudarskog fakulteta u Prijedoru , koji kroz tri studijska programa školuje kadrove koji su potrebni ovoj vrsti djelatnosti, rudarski inženjeri, geološki inženjeri i inženjeri zaštite životne sredine. Ove godine smo upisali i veći broj studenata nego prethodnih, a prostora ima još i nadamo se da će ih biti i više. Upisi još uvijek traju i trenutno je 15 studenata zainteresovan za smještaj”, istakla je Sredićeva.