U Uredu muftije bihaćkog upriličen je sastanak muftije bihaćkog hafiza Mehmed-ef. Kudića, direktora projektantske kuće Euro-ing iz Bihaća Smaila Nuhića i glavnog imama Medžlisa IZ Kozarac hafiza Amir-ef. Mahića.

Razgovarali su o koracima koje je neophodno poduzeti u narednom periodu kada je u pitanju rješavanje papirologije i drugih pretpostavki za realizaciju projekta memorijalni centar Kamičani u Kozarcu za žrtve Prijedora i doline Sane.

– Prije skoro dvije godine smo pokrenuli izradu projekta za memorijalni centar Kamičani i u međuvremenu smo dobili lokacijsku dozvolu, izradili projekat, napravili dosta pretpostavki da krenemo u proces izgradnje. Danas smo imali sastanak oko musalle, koja zaista izgleda prelijepo i za koju stručnjaci kažu da predstavlja vrhunac arhitektonskog dostignuća. Raduje me činjenica da privodimo kraju kompletnu papirologiju, kao i da usvajamo određene odluke koje je neophodno usvojiti kako bi krenuli u izradu i realizaciju ovog grandioznog projekta.

Strašni su zločini počinjeni, velike žrtve su pale i najgori zločinački naumi su se realizirali u Prijedoru i dolini Sane, pa je stoga ovakav pristup memorijalnom centru, ustvari, ono što žrtve svakako i zaslužuju – poručio je muftija Kudić, saopćilo je Muftijstvo bihaćko.

Projektantska kuća Euro-ing iz Bihaća, kako dodaju, ima međunarodni renome i uživa respektabilan ugled u stručnoj javnosti. Mnogo su do sada projekata realizirali i kada je u pitanju Islamska zajednica i sa posebnim senzibilitetom se odnose prema toj vrsti projekata.

– Ukazano nam je veliko povjerenje i čast da budemo projektanti budućeg memorijalnog centra u Kamičanima. Za ovaj projekat smo mnogo energije, truda i prije svega ljubavi i emocija uložili i pored vlastitih kapaciteta iskoristili sva naša poznanstva i u mnogim stvarima konsultovali najbolje stručnjake iz pojedinačnih oblasti. Danas smo dogovorili novu dinamiku i ako Bog da nastavljamo užurbano kako bi što prije na lokaciji budućeg memorijalnog centra bilo postavljeno veliko gradilište i konačno da ono o čemu smo sanjali postane stvarnost – izjavio je Nuhić.

Hafiz Amir-ef. Mahić je zadovoljan dosadašnjim koracima koji su poduzeti, saradnjom sa stručnjacima u dobivanju lokacijske dozvole i saradnjom sa projektantskom kućom Euro-ing i njenim zaposlenicima. Iskazao je zahvalnost muftiji Kudiću i predstavnicima vlasti koji su do sada bili podrška ovom projektu, te očekuje da će se memorijalni centar u Kamičanima ubrzo sagraditi i da će svi koji budu u prilici uzeti učešće u njegovoj izgradnji.

Sastanku je prisustvovao sekretar Organizacionog odbora za obilježavanje 20. jula u Prijedoru i saradnik za medije Muftijstva bihaćkog Nazif Horozović, dodaje se u saopćenju.