created by dji camera

U protekloj godini je iz budžeta grada Prijedora na ime podsticajnih sredstava u oblasti poljoprivrede isplaćeno više od milion maraka. Od ovog iznosa najviše sredstava je isplaćeno na ime direktnih podsticajnih sredstava u oblasti stočarske proizvodnje, u iznosu od oko 233. 000 KM.

U oblasti mljekarstva na osnovu Pravilnika za proizvedeno i prodano kravlje mlijeko isplaćeno je oko 70. 000 KM.Farmer iz Trnopolja Dragan Baltić ima 179 goveda, od toga 75 muznih krava. Dnevno proizvede oko 2. 000 litara mlijeka.

„U ovoj godini očekujemo povećanje do 2. 500 litara mlijeka na dnevnom nivou. U zadnjih dvije, tri godine imaju podsticaji po litrI mlijeka, što se tiče stočarstva. Ima nekoliko vrsta podsticaja na koje moja farma aplicira, imaju podsticaji za mehanizaciju, imaju podsticaji po muznom grlu i imaju podsticaji po litri mlijeka.Ima gradova i opština koje uopšte nemaju fondove za poljoprivredu. Naš grad redovno isplaćuje podsticajna sredstva i zaista moramo biti zadovoljni“, navodi Baltić.

Samo u oblasti stočarstva u prošloj godini je isplaćeno za podsticajna sredstva oko 300. 000 KM, navode u Odjeljenju za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Žarko Tubin, načelnik Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj kaže da se ulažu maksimalni napori da bi poljoprivredni proizvođači bili što zadovoljniji.

„Pored ovih navedenih mjera trebamo još istaći da smo u sklopu naših pravilnika za poljoprivredne proizvođače imali podsticajne mjere koje su se odnosile na sufinasiranje nabavke mineralnog đubriva za sjetvu kukuruza kao i za sufinansiranje nabavke sjemenskog kukuruza. Izdvajali smo i podsticajna sredstva za nabavku nove mehanizacije i opreme. Znači sve ovo kada saberemo i oduzmemo možemo reći da smo na ime direktnih i indirektnih podsticajnih mjera najveća izdvajanja imali u oblasti stočarske proizvodnje“, istakao je Tubin.

Realizacijom budžetskih sredstava u oblasti poljoprivrede u 2023. godini, povećana je visina prihoda poljoprivrednih proizvođača,između ostalog, pomognuta je sadnja voća i žitarica, postavljeni su novi plastenici, izvršeno je osiguranje voćarske proizvodnje, čime je nastavljen trend stvaranja pozitivne klime u oblasti poljoprivredne proizvodnje na području grada Prijedora.

Kozarski