Zatvor je danas jedna od najčešćih bolesti u zapadnim industrijski razvijenim zemljama, a vrlo neugodni problemi s probavom uzrokuju grčeve, mučninu, gasove i bolove u trbuh

Ovo je deset namirnica koje potiču probavu, i metabolizam. Poticanje metabolizma također može pomoći pri mršavljenju. Često je dovoljno u prehranu uključiti sljedeće namirnice, piše Miss zdrava.

Maline pokreću crijeva

Maline su bogate vitaminom C. Ovaj vitamin ne samo da jača imunološki sistemv, nego i potiče probavu. Maline su također pune vlakana. Ona potiču crijevnu aktivnost i na taj način ubrzavaju crijevni tranzit. Još jedna prednost je što hrana bogata vlaknima brže daje osjećaj sitosti i istovremeno služi kao plodno tlo za pozitivne crijevne bakterije.

Naranče za dobru probavu

Naranče sadrže naringenin, gorku tvar koja stimulira jetru i uklanja energiju (iz masti!) iz tijela. Tome se dodaje koncentrirano opterećenje vitaminom C koji, poput malina, potiče probavu. Samo jedna naranča dnevno dovoljna je za poboljšanje probave.

Čaj od metvice

Voda ubrzava rad crijeva i tako pomaže probavi. Ako vam bistra tekućina nije dovoljna, možete alternativno dodati sok od limuna ili koristiti čaj od metvice. Eterična ulja u metvici aktiviraju mišiće u želucu i probava se ubrza.

Kefir

Kefir sadrži oko deset puta više dobrih bakterija od jogurta. Tako kefir omekšava stolicu i potiče probavu. Ako ne volite čisti kefir, možete ga pomiješati u smoothie s voćem i povrćem.

Bademi

Sada znamo da su bademi zdravi: sadrže zdrave masne kiseline, puno bjelančevina (oko 20 posto) i vlakana. Glavni razlog zašto su bademi toliko blagotvorni za našu probavu jest njihov visok sadržaj magnezija. Magnezij optimizira rad organa, uključujući želudac i crijeva. Savršena doza: grickaj šaku badema dnevno (oko 30 grama).

Crni grah

Šolja crnog graha sadrži 15 grama vlakana. Osim magnezija, grah je također bogat kalijem. Budući da gotovo dvije trećine svih žena pati od nedostatka kalija, mogu sretno i često jesti hranu bogatu kalijem. Kalij je sastavni dio probavnih sokova. Ako nedostaje, to može dovesti do zatvora. Ostali izvori kalija su banane, avokado, krumpir, gljive i mliječni proizvodi.

Šljive

Šljive sadrže sorbitol, zamjenu za šećer. Njegov učinak: laksativ. Zato su sve namirnice koje sadrže sorbitol označene dodatkom: “Može imati laksativni učinak, ako se konzumira u većim količinama”. U malim količinama sorbitol potiče probavu. Mala šalica soka od suhih šljiva ujutro može postići željeni učinak. Optimalni učinak postiže se dodavanjem komadića đumbira.

Lisnato povrće

Bio to špinat, blitva ili kelj, zeleno lisnato povrće sadrži optimalnu mješavinu hranjivih tvari za poticanje probave. Mikronutrijenti, poput vitamina, minerala, elemenata u tragovima i sekundarnih biljnih tvari, značajno su uključeni u sve metaboličke procese. Mješavina hranjivih tvari regulira ravnotežu vode u tijelu i potiče kretanje mišića.

Pšenične mekinje

Pšenične mekinje bogate su vlaknima. Ako za doručak umjesto salame i sira odaberete doručak od pšeničnih mekinja (na primjer s malinama i jogurtom), ne da samo činite dobro za svoju probavu, nego i za svoju figuru. Ova kombinacija dugo će vas držati sitima te smanjuje apetit za slatkim.

Kafa

Kiselina sadržana u kafi i toplina napitka igraju veću ulogu u poticanju probave od kofeina. Drugim riječima, ako ne volite kafu, možete upotrijebiti i čaj ili toplu vodu (iako kiselost ovdje, naravno, nedostaje i stoga nije toliko učinkovita kao kafa ili čaj).

Izvor: Miss7