Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz postojeće edukativne staze Nacionalni park „Kozara“ sada ima jednu novu, namijenjenu slijepim i slabovidim osobama. Riječ je o Brajevoj stazi, prvoj takvoj u Republici Srpskoj i BiH, koja se nalazi u Memorijalnoj zoni Spomen kompleksa na Mrakovici, u neposredenoj blizini bungalova. Staza je izgrađena u okviru projekta „Zaštićeno područje za prirodu i ljude“ koji finasiraju WWF Adria , Svjetska organizacija za zaštitu prirode i švedska SIDA, Agencija za međunarodni razvoj i saradnju. Vrijednost projekta je oko 9000 maraka, a dio sredstva prema riječima direktora Nacionalnog parka Božidara Nikoletića obezbijedio je i Park.

U Nacionalnom parku i gradskoj Turističkoj organizaciji ne kriju značaj staze kojim se potiču inkluzivne aktivnosti, odnosno opremanje prostora namijenjog za slabovida i slijepa lica. „Posebno nam je zadovoljstvo i čast što smo prvi napravili ovu stazu . Želimo da slabovide i slijepe osobe osjete blagodat i ljepotu Nacionalnog parka“, poručuje Nikoletić. Slične poruke i od Dijane Aramande, v.d. direktora Turističke organizacije grada Prijedora, koja kaže „ da je riječ o novom , jednistvenom sadržaju na koji su izuzetno posnosni“. Otvaranje nove Brajeve staze pozdravili su i Gradskoj organizaciji slijepih i slabovidih Prijedora i u Savezu slijepih Republike Srpske. Brajeva staza je duga oko 50 metara.

Prema riječima Nataše Pjević Beslać, zaposlene u NP „Kozara“ staza se sastoji se od 11 informativnih tabli na kojim su uz tekst na latičnom i ćiriličnom pismu nalazi i tekst na Brajevom pismu osnovne informacije o Nacionalnom parku , njegovim kulturno-istorijskim i prirodnim vrijednostima. Pomoć u izradi promo materijala, kataloga i flajera, te teksta na tablama Brajeve staze uradila je Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica RS-a. Inače zbog kiše Brajeva staza simbolično je otvorena u Info centru Nacinalnog parka. M.Z.