Općina Sanski Most, skupa sa Javnim komunalnim preduzećem „Sana“, i ove godine organizuje proljetnu akciju prikupljanja i odvoza kabastog i drugog krupnog otpada iz domaćinstava.

Akcija počinje naredne sedmice i trajaće sve do 10. maja. U prvoj fazi ovogodišnje akcije prikupljanja krupnog i kabastog otpada, tokom naredne sedmiće, vršit će se njegov odvoz od 6. maja do 10. maja, odnosno svakim danom sa početkom u 9 sati, prema utvrđenom rasporedu, u kojem je za svaki dan posebno, predviđeno po nekoliko mjesnih zajednica, naseljenih mjesta, odnosno lokacija. U ponedjeljak 6. maja, planirano je da se odvoz vrši na području Mjesne zajednice Lušci Palanka, u utorak 7. maja na redu će biti MZ Skucani Vakuf skupa sa naseljenim mjestima koja gravitiraju ovom području, srijeda 8. maja MZ Grad –Lijeva obala, četvrtak 9.maja MZ Vrhpolje, Hrustovo, Tomina i Kijevo, a za petak 10. maja akcija odvoza otpada biće sprovedena u Mjesnoj zajednici Gornji Kamengrad.

Građani kabasti otpad iz svojih domaćinstava trebaju odložiti uz glavne saobraćajnice koje prolaze kroz njihovo naselje, nakon čega će biti organizovan njegov utovar i odvoz vozilima javnog komunalnog preduzeća. Ovakvim akcijama općina Sanski Most nastoji riješiti problem nepropisnog odlaganja kabastog otpada, obzirom na veliki broj slučajeva u kojima se ovakav otpad odlaže na nepredviđena mjesta, što u konačnici narušava prirodni okoliš i doprinosi stvaranju divljih deponija.

Organizatori akcije napominju da će se vršiti samo odvoz kabastog otpada iz domaćinstava, odnosno sve vrste krupnog otpada, poput namještaja, bijele tehnike, stolarije i kućanskih aparata, dok se građevinski otpad ne svrstava u krupni i kabasti otpad, i kao takav neće biti prikupljan tokom ove akcije.