Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članovi Predsjedništva BiH, Željka Cvijanović, Željko Komšić i Denis Bećirović, kao i prethodnici, počeli su odobravati  interventno korištenje sredstava iz tekuće budžetske rezerve budžeta institucija Bosne i Hercegovine na koja imaju pravo.

 

 

Imaju pravo, rade šta hoće

Međutim, ono što upada u oči jeste kako se i koju svrhu daju i dijele narodne pare i prema kojim kriterijima.

Tako je, da stvar bude frapantna, odlukom Denisa Bećirovića 4. avgusta ove godine odobreno  2.500.00 KM Udruženju za unapređenje obrazovanja i podrške djeci sa i bez poteškoća u razvoju “EDUS – Edukacija za sve” iz Sarajeva, u vidu finansijske podrške u radu udruženja i održavanja ljetne škole za djecu s poteškoćama u razvoju!

 

Željka Cvijanović odobrila je Marici Đekanović u vidu finansijske pomoći za životne potrebe i školovanje djece, 500 KM.

No, 11.avgusta, Cvijanović je odobrila čak 20.000,00 KM Udruženju “Eko Urban Centar” Istočno Sarajevo u vidu finansijske pomoći u vezi s održavanjem “BEERKA” – Prirodno pivskog festivala – Istočno Sarajevo, koji će biti upriličen od 1. do 3. septembra 2023. godine.

Zakon o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine omogućuje članovima Predsjedništva BiH da sami odlučuju o kriterijima na osnovu kojih će isplaćivati interventna sredstava tekuće rezerve.

Zakon pomaže

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, svaki ponaosob, donose odluku o kriterijima za dodjelu sredstava interventne tekuće rezerve, navedeno je u članu 16. Zakona.

Članovi Predsjedništva, Pravilnicima o dodjeli sredstava interventne tekuće rezerve, omogućili su sami sebi da interventna sredstva mogu dodjeljivati kome i koliko hoće.