Vijest da je odgođeno glasanje u Generalnoj skupštini UN-a o rezoluciji o Srebrenici potvrdio je ambasador BiH pri UN-u Zlatko Lagumdžija.

– U ovom trenutku znamo da sjednica neće biti 2. maja radi toga što danas šaljemo tekst rezolucije na reviziju ukoliko zemlje članice UN-a imaju još neke prijedloge na tekst. Generalna skupština će biti sigurno nakon 6. maja ovisno o rasporedu sjednica, što ćemo znati u utorak – rekao je ambasador BiH pri UN Zlatko Lagumdžija.

Lagumdžija je naglasio kako razloga za zabrinutost nema.

– Želimo da damo više vremena da se svi upoznaju sa stvarnim činjenicama kao i da svi, uključujući i one koji su sada možda i protiv, daju svoje eventualne sugestije.

Pa da imaju svi priliku i upoznati se sa činjenicama i da izlože bilo koji konkretan prijedlog za rezoluciju koja ima precizan i samoobjašnjavajući naziv “Međunarodni dan refleksije i komemoracije na genocid u Srebrenici 1995” – poručio je Lagumdžija za portal “Avaza”.

Podsjetimo, ovo je drugi put da se glasanje o rezoluciji pomjera. Prvi put je glasanje trebalo biti 27. aprila, pa je pomjereno za 2. maj.
Otvoreni za dalje konsultacije

– I misija BiH u UN-u je učestvovala u ovoj odluci kako bi se onima kojima treba vremena ili onima koji su spremni na veće razumijevanje teksta rezolucije, da su kao grupa prijatelja i sponzora rezolucije otvoreni za dalje konsultacije – dodao je Lagumdžija.

22 su sponozora nacrta rezolucije o Srebrenici do sada, a to su:

Albanija, BiH, Kanada, Čile, Finska, Francuska, Njemačka, Irska, Italija, Jordan, Lištenštajn, Litvanija, Malezija, Nizozemska, Novi Zeland, Sjeverna Makedonija, Ruanda, Slovenija, Švedska, Turska, Velika Britanija, SAD, Vanuatu.