Brojna su i skrivena bogatstva koja krije planina Mulež, udaljena desetak kilometara od Sanskog Mosta, pa tako na sjeverozapadnim stranama te planine, gdje se nalaze prostrane livade i pašnjaci, obitava i napasa se krdo živopisnih konja.

Životinje pripadaju mještanima podmuleških sela, ali su konji godinama prepušteni sami sebi, žive na otvorenom i vremenom su se prilagodili slobodnom životu u prirodi, gotovo podivljali, pa ih sve češće zovu i divljim konjima.

Susresti ovo krdo, koje broji više od dvadeset primjeraka, istinska je atrakcija i nezaboravan doživljaj.

Inače, na Muležu nije nikakva rijetkost susresti i krave koje vlasnici jednostavno puste da tumaraju prostranim livadama i proplancima te pronalaze sebi kvalitetnu ispašu.

U poslijeratnom periodu, zbog posljedica rata, ali i ekonomskih razloga, sela podno Muleža su se ispraznila, a najveći broj mještana životnu egzistenciju pronašao je na nekom drugom mjestu.

Tako se o konjima danas brine tek nekolicina domicilnih stanovnika, koji ih povremeno obilaze, hrane i čuvaju krdo od mogućih konjokradica. Ove veličanstvene životinje ne zaziru previše od ljudi i najčešće će prići svakome ko ima dobre namjere ili jednostavno hoće da ih nahrani, a pravo je zadovoljstvo kada vam jedu iz ruke.

Sklonište od vremenskih nepogoda i hladnog vremena krdo lako pronalazi u nekoj od napuštenih ili polusrušenih štala, kojih je mnogo na ovom ogromnom prostoru.

Naročito iskušenje za ovo veličanstveno krdo su predatori, budući da se zna dogoditi da na ova područja zalutaju vukovi ili poneki medvjed.

Pored susreta s konjima, svi koji pohode planinu Mulež, u svako godišnje doba mogu uživati u njenim jedinstvenim čarima i ljepotama.

Mulež je premrežen brojnim planinarskim stazama, više ili manje teškim, koje su kvalitetno markirane i opremljene potrebnom planinarskom infrastrukturom, pa je podesan za posjete i uživanje u svim čarima koje nudi priroda. Najviši vrh Muleža je Veliki Divič sa 1.013 metara nadmorske visine, veći dio planine čine listopadne šume, dok na blažim sjeverozapadnim stranama dominiraju pašnjaci. Južne strane se strmo spuštaju prema zmijugavom kanjonu rijeke Sane, dok se sa suprotne strane Muleža vide planinski lanci Manjače i Sitnice.

Iznad Divičkih stijena, kamenitih i okomitih kamenih litica po kojima je planina prepoznatljiva, pruža se veličanstven pogled na cijelu sansku dolinu kao i na obronke planine Grmeč, a cijeli krajolik obiluje nedirnutom i jedinstvenom prirodom.

Planina u sebi krije šaroliko bogatstvo flore i faune, a zbog raznovrsnog životinjskog svijeta pohode je i lovci.

O Muležu se u narodu ovoga kraja vijekovima ispredaju brojne legende, što još više doprinosi njegovoj tajnovitosti.

Na Muležu, slobodni u prirodi, obitavaju divlji konji (FOTO)

Jedna od njih govori da se na kamenitim grebenima, utisnute u stijene, nalaze gvozdene alke koje su u drevna vremena služile za vezivanje brodova.

Prema toj legendi, nekada je cijeli ovaj kraj bio prekriven morem, a vrhovi Muleža i okolnih planina predstavljali su ostrva na kojima su živjeli divovi.

 

Nezavisne / Prijedor24.com