Mnogo je izletnika i planinara rekreativaca koji otkrivaju bogatstvo prirode koja nas okružuje, a u posljednje vrijeme sve je više građana Sanskog Mosta, Ključa, Prijedora ali i drugih gradova, koji uživaju u ljepotama bajkovite planine Mulež.

Radi se o manjoj planini, nadmorske visine oko hiljadu metara, koja se s istočne strane nadvisuje nad kanjonom Sane i prostranom sanskom dolinom.

Padine Muleža bogate su listopadnom šumom, koja je mjestimično prošarana nitima zelenih četinara, dok se u njenom podnožju nalaze prostrani bogati pašnjaci.

Ova planina u sebi krije šaroliko bogatstvo flore i faune, a zbog raznovrsnog životinjskog svijeta pohode je i lovci. O Muležu se u narodu ovoga kraja vijekovima ispredaju brojne legende, što još više doprinosi njegovoj tajnovitosti.

Jedna od njih govori da se na kamenitim grebenima, utisnute u stijene, nalaze gvozdene alke koje su u drevna vremena služile za vezivanje brodova. Prema toj legendi, nekada je cijeli ovaj kraj bio prekriven morem, a vrhovi Muleža i okolnih planina predstavljali su ostrva na kojima su živjeli divovi.

Na Muležu, slobodni u prirodi, obitavaju divlji konji. Susret s ovim plemenitim životinjama nezaboravno je iskustvo.

Dokaz tome su prizori okoline Muleža zabilježeni objektivom sanskog fotografa Almira Vehaba.

Prijedor24.com