U noći sa utorka na srijedu u Bosnu i Hercegovinu stiže naoblačenje koje će usloviti blagi pad temperature praćen pljuskovima, dok će na planinama biti moguć i snijeg.

Kako to pišu meteorolozi sa Facebook stranice BHMeteo.ba, pred nama je relativno topla večer uz umjereni južni vjetar, kako to i inače nagovještava promjenu vremenskih prilika.

Međutim, nešto kasnije u noći na srijedu, sa sjevera nailazi hladna fronta koja će uz jače naoblačenje donijeti kišu i pljuskove. Uz pljuskove lokalno moguća grmljavina, a pri nailasku hladne fronte očekuje se prolazno pojačan sjeverac.

Do jutarnjih sati srijede padavine će zahvatiti sjeverozapadne, sjeverne i sjeveroistočne dijelove Bosne, a do poslijepodnevnih sati srijede i ostatak zemlje. Vremenske prilike uslovit će na najvišim planinskim vrhovima i prolazni snijeg.
Krajem dana ili u večernjim satima srijede sa sjeverozapada razvedravanje posvuda. U noći na četvrtak (16.11.) uz vedro vrijeme lokalno moguć mraz, a četvrtak donosi sunčan i ugodno topao dan uz dnevne maksimume 13 do 18 stepeni

Međutim, već nas u petak i tokom dana vikenda čeka dodatni pad temperature, ali sve u prosjeku za ovo doba godine.

U petak (17.11.) očekuju nas nove padavine, od jutarnjih sati jače naoblačenje sa zapada koje će kasnije u toku dana donijeti posvuda kišu i pljuskove. U večernjim satima petka prodorom hladnijeg zraka sa sjevera kiša će na planinama prelaziti u snijeg.

Snježna granica bi se u večernjim satima petka i u noći na subotu (18.11.) mogla spustiti na oko 1000 m/v.

U noći sa petka na subotu očekuje se prestanak padavina u većem dijelu zemlje, ostale bi još lokalno i slabije padavine nad centralnim i istočnim dijelovima Bosne.

Subota osjetno hladnija posvuda, preciznije u većem dijelu Bosne umjereno do pretežno oblačno, rijetko u centralnim i istočnim dijelovima uz malo kiše ili snijega na planinama. Za Hercegovinu se za subotu prognozira većinom vedro uz pojačanu buru.

Nedjelja sunčanija, ujutro moguć jači mraz.