Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na lokalitetu Jasice, desetak kilometara od Sanskog Mosta, izgrađen je ovih dana adrenalinski park za djecu u bajkovitom kanjonu rijeke Blihe, nedaleko od poznatog vodopada.

Radi se o nečemu posve novom na ovim prostorima, a realizator projekta vrijednog 10.000 maraka je Planinarsko ekološko društvo Kanjon. Projekat je finansiran novcem iz općinskog budžeta, a radove su izveli članovi Kluba ekstremnih sportova “Scorpio” iz Zenice, specijalizirani za projekte u oblasti planinarstva i alpinizma.

“Mislim da cijeli ovaj ambijent kanjona Blihe nudi savršene uslove za razvoj sportskog i avanturističkog turizma i drago mi je da se Sanski Most uvrstio među lokalne zajednice koje imaju ovakve sadržaje za djecu. Ovo će za njih biti novi vid psihofizičke zabave, što je izuzetno važno u današnjim okolnostima u kojima odrastaju djeca. Također, ovo će biti izazov i za one starije, a bit ovakvih parkova je aktivna zabava i boravak u prirodi”, kazao je Edin Durmo, proslavljeni bh. alpinista i vlasnik pomenutog kluba.

Prema riječima Amire Šabić, predsjednice Planinarskog društva “Kanjon”, na ovaj način će se upotpuniti turistička ponuda na ovim prostorima, s obzirom na to da se u blizini nalazi vodopad Blihe kojeg posjećuje sve više turista posljednjih godina.

“U sklopu unapređenja cjelokupne turističke ponude planiramo i uređenje planinarske staze koja će se prostirati kanjonom Blihe i činiti jedan od prepoznatljivih sadržaja na ovim prostorima”, istakla je Šabićeva.

Z.Č.