Skupština grada Prijedor dala je krajem septembra ove godine zeleno svjetlo gradskoj „Toplani“ za novu cijenu grijanja uvećanu za 22 odsto. Iako bi se novi cjenovnik trebao primjenjivati od početka ove sezone, iz „Toplane“ traže od građana da im retroaktivno plate razliku u cijeni za avgust i septembar, pravdajući to načinom obračuna.

Prijedorčanin koji su ovih dana dobili račune za mjesec oktobar, ostali su iznenađeni kada im je na računima obračunata  i razlika  za mjesece koji su prošli.

Na računu koji nam je jedan od potrošača poslao se jasno vidi da se pored 150 maraka koliko se od njega traži za septembar, njemu obračunava i razlika u cijeni za 8. i 9. mjesec ove godine, od ukupno 54 marke.

Očekivao sam da će račun do 15. oktobra, odnosno početka sezone biti obračunat po starim, nižim cijenama, a ostatak mjeseca po novim, uvećanim. Međutim, cijeli oktobar je obračunat po novoj cijeni plus što se od mene traži da platim razliku u cijeni za mjesece kada je na snazi bila stara cijena grijanja. Mislim da to ne mogu da rade“, kazao je on.

Direktor „Toplane“ Duško Miletić tvrdi da se ništa ne obračunava retroaktivno.

On ne spori da grijna sezona traje od 15. oktobra do 15. aprila, ali dodaje da se za pojedine potrošače obračun za sledeću sezonu počinje ranije.

Računi se plaćaju mjesečno, šest mjeseci u godini. Međutim, još 2006. godine upravni odbor „Toplane“ je donio je odluku da se napravi pogodnost za korisnike i da im se omogući da račune plaćaju na 12 mjeseci, odnosno da im budu upola jefitiniji kako bi ih lakše plaćali. Za te potrošače obračunski period  je od 1. avgusta ove, do 30. jula naredne godine“, kaže on tvrdeći da niko nije oštećen.

Međutim, u Udruženju za zaštitu potrošača „Don“ iz ovog grada nisu u to ubijeđeni. Građane pozivaju da redovno plaćaju račune za narednu sezonu, a da za razliku koja se od njih traži, tuže preduzeće.

Ocjenjuju da je riječ o obračunu koji bi se veoma lako mogao osporiti na sudu.

Odobrenje Skupštine grada za nove cijene je od početka nove sezone, odnosno od 15. oktobra. Njihov obračun nema veze sa grejnom sezonom“, kaže izvršni direktor udruženja Murisa Marić.

Ocjenjuje da je suludo da ovakva odluka o obračunu postoji toliko godina i da niko na nju ne reaguje i da je u upravi preduzeća smatraju normalnim.

Treba da platimo nešto što nismo potrošili. To je obmana potrošača“, zaključuje ona.

CAPITAL: D. Tovilović