Denis Đurić iz Ljubije kod Prijedora još od 2014. godine gaji ljubav prema životnijama, psima, posebno rasom Američka Akita. Tada je u njegov dom uselio još jedan kako kaže član porodice.

Kada sam prvi put vidio ovu vrstu psa fascinirao me je njen karakter i ljepota i već tada sam poželio da je imam. Skupio sam nešto parica i krenuo s tim kaže ponosni vlasnik za Prijedor 24.

Međutim prave ambicije su krenule prvom spontanom izložbom gdje nije bilo nekih velikih nagrada ali je bilo mnogo pozitivnih kritika koje su me ohrabrile da nastavim dalje.

Počelo je sa izlaganjima u BiH, a zavšilo se na svjetskim izložbama sa najboljim ocjenama u regionu.

 

Presudnu ulogu će tada odigrati pas koji stiže iz Rusije, sa odličnim pedigreom, vrsnih odgajivača koji su kako nam priča Đurić u startu imali nepovjerenje prema novim – nepoznatim vlasnicima koji su željeli uploviti u ove vode.

 

Bila je u pitanju ženka koja će izroditi današnje superiorne rezultate. Naravno  uz solidnu rasu trebalo je veoma mnogo rada, truda, finansija, podrške.

U samom odgajanju osim dobrog porijekla i karakteristika ključan je i daljnji rad, ishrana, odgoj – ring trening, u kome mu osim članova poridice pomažu radnici i prijatelji. Psi imaju komfor, jako dobar smještaj, dobru hranu sa vitaminima, izvode se nekoliko puta u šetnju…

  1. godine Đurić je osnovao i odgajivačnicu FCI u Francuskoj.

Prije današnjeg zlatnog, 2018/2019. godine desio se jedan srebrni period kada je započeo taj veći angažman, profesonalno izlaganje na brojnim izložbama, gdje je tada ostvareno preko 60 pobjeda, a kući donešeni brojni pehari i certifikati.

U prošloj godini je dobio dva legla, a ističe da su psi ove rase veoma teški za razmnožavanje.

 

WORLD DOG SHOW 2024 Zagreb 2024 – CAC Show

Pak glavna tema ovoga teksta je višednevna izložba WORLD DOG SHOW 2024 Zagreb, koja je trajala od 24.-28. aprila, a gdje je  Američkih akita bilo prijavljeno 139, a među 24 000 pasa iz cijelog svijeta.

Đurićev pas „Joker“ proglašen je za prvaka svijeta, zatim Hrvatskog šampiona, prvaka rase mladih što je izuzetno priznanje. Vlasnik ne krije oduševljenje, ali ni emocije. Riječ je o mladom psu šampionu od 10 mjeseci, koji je sada među top 3 u svijetu kada je riječ o Američkim akitama.

Inače majka mu je EU prvak i šampion u 8 država, sa 300 pehara u zadnjih 7 godina.

Trenutno ima 5 velikih pasa i 4 štenca. Većina pasa zbog dobre genetike za koju je trebalo mnogo vremena, rada i truda, završi u zemljama EU gdje ih vlasnici ponosno izlažu na izložbama što mu kako kaže i jeste primarni cilj.

 

Prijedor24.com