Visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt), tokom dvodnevne posjete Briselu, održao je sastanke s visokim evropskim zvaničnicima, uključujući italijanskog ministra vanjskih poslova Antonija Tajanija i evropskog komesara za susjedstvo i proširenje Olivera Varheljija (Varhelyi). On je tražio podršku za dodatne pritiske i sankcionisanje zvaničnika RS i njenih institucija. Posebno je pominjao Dodika u negativnom kontekstu i govorio kako povlači jedan cijeli narod u ambis.

Visoki predstavnik je istakao značaj ovog trenutka za euroatlantski put Bosne i Hercegovine. Naglasio je neophodnost konstruktivnog i produktivnog angažmana političkog rukovodstva BiH u provedbi neophodnih reformi.

– Predstoji još mnogo posla. U Bosni i Hercegovini se moraju implementirati standardi EU, kao i u svakoj zemlji koja teži pridruživanju Evropskoj uniji – istakao je Šmit, saopćeno je iz OHR-a.

U razgovorima koje je vodio, naglasio je da provedba Dejtonskog mirovnog sporazuma i EU integracije nisu međusobno isključivi ili kontradiktorni procesi. Naprotiv, oni se međusobno nadopunjuju i jačaju zajednički napredak. Objasnio je da je zadržavanje instrumenata za očuvanje Dejtonskog mirovnog sporazuma ključno za suzbijanje secesionističkih aktivnosti i antidejtonskog ponašanja.

– Međunarodna saradnja i ujedinjen angažman u Bosni i Hercegovini i dalje imaju vitalni značaj za uspjeh, skupa sa zajedničkim radom svih domaćih aktera – poručio je visoki predstavnik.

Odluke visokog predstavnika, kojima su razriješeni zastoji i osigurana funkcionalnost, sada omogućavaju političarima da rade na ostvarenju daljnjeg napretka, saopćeno je iz OHR-a.