Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dogovor o deeskalaciji političke krize u BiH, koji su nedavno postigli lideri SNSD, HDZ BiH i vodećih bošnjačkih stranaka iz Federacije, pokazali su da je u BiH sve stvar političkog dogovora i da se svaka krizna situacija može razriješiti političkom trgovinom.

Ovo za Srpskainfo tvrde politički analitičari i dobri poznavaoci domaćih političkih prilika, komentarišući nedavne rezultate sastanka lidera stranaka „Trojke“ sa liderom SNSD Miloradom Dodikom i šefom HDZ BiH, Draganom Čovićem.

Prema prvim zvaničnim objavama rezultata navedenog sastanka čelnika vladajućih partija u Srpskoj i FBiH, lider SNSD prihvatio je da se aktuelna kriza razriješi time što će Srpska uskoro obznaniti imena svojih kandidata za sudije Ustavnog suda BiH.
“Trojka” povukla ručnu

Iako je, prema objavama sa navedenog sastanka, Srpska odlučna u namjeri da se strane sudije konačno odstrane iz sastava Ustavnog suda BiH, pojedini analitičari smatraju da je aktuelna vlast u Srpskoj pristala na sve uslove međunarodne zajednice te da aktuelna kriza, prema njihovim riječima, jedinu štetu nanosi interesima Srpske.

Politički analitičar Enver Kazaz za Srpskainfo kaže da je lider SNSD, Milorad Dodik, bio prinuđen da stupi u razgovore s „Trojkom“ i HDZ zbog toga što je, kako kaže, „Trojka“ umjesto politike sukoba, a što je, prema njegovim riječima, ranije gajila zajedno s SDA, odlučila da ne zaoštrava dalji konflikt s vladajućom strankom u Srpskoj.

– Jasno je da su pregovori o deeskalaciji političke krize u BiH ostvarili prve rezultate. Republika Srpska, prema najavama njenih zvaničnika, nema namjeru da odustane od protjerivanja stranih sudija iz Ustavnog suda BiH, ali to je i siguran znak smirivanja tenzija – kaže Kazaz za Srpskainfo.
Dodik satjeran u ćošak

Dodaje da je opozicija u Srpskoj, prema njegovim riječima, Dodiku odgovorila politikom kompromisa i evroatlantskih integracija.

– Na drugoj strani, vidimo da je kriza u BiH na određeni način internacionalizovana. Republika Srpska je na međunarodnom planu izolovana i svjedočimo potpunoj pobjedi diplomatije „Trojke“. Republika Srpska je došla u poziciju da trpi određeni oblik ekonomskih sankcija od EU i drugih zemalja Zapada – tvrdi Kazaz.

Dodik je, prema njegovim riječima, bio satjeran u ćošak i pregovori u Sarajevu o načinima izlaska iz aktuelne krize bili su dobrodošli jer, kako je naveo, svi građani BiH bili su svjedoci ozbiljnog kolapsa u funkcionisanju sistema.

– Ta kriza je za sada prevladana i otvorena je mogućnost usvajanja zakona koji su potrebni za priključivanje Evropi. To ne znači prestanak svih sukoba u BiH. Znajući Dodika, on može otvoriti neki novi sukob. Postoji neriješeno pitanje Izbornog zakona između „Trojke“ i HDZ, što može predstavljati žarište novog sukoba. Ne mislim da nakon ovih sastanaka nastaje neka politička idila u BiH u kojoj uz puno ljubavi i međusobnog uvažavanja svi rade, ali je deeskalacija evidentna – ocjenjuje Kazaz.