Policajac Aleksandar Tošić dobio je otkaz u MUP-u RS-a, a razlog je teža povreda radne dužnosti.

– Disciplinska komisija okončala je prvostepeni postupak protiv policijskog službenika A. T. Izrečena je disciplinska mjera prekid radnog odnosa zbog teže povrede radne dužnosti – zloupotreba ili prekoračenje ovlaštenja i ponašanje u službi ili izvan službe koje narušavanja ugled ministarstva – saopćeno je iz MUP-a RS-a.

Osnovni sud u Sokocu potvrdio je optužnicu protiv Tošića koja ga tereti da je, radeći kao policajac u lokalnoj policijskoj stanici, iz depozita ukrao 19 pištolja, a zatim ih prodao.

Optužnicom se Tošiću stavlja na teret da je oktobru 2021. godine, u svojstvu policijskog službenika u PS Sokolac, raspoređenog na mjestu vođe sektora, prekoračio granice svog službenog položaja tako što je neovlašteno ušao u kancelariju kolege Đ. K, koji je u tom periodu obavljao poslove depozitara.

Optužen je da je iz depozita ukrao 19 pištolja koji su bili zapakovani u papirne kese, stavio ih u kartonsku kutiju koju je po dogovoru s poznanikom odnio i ostavio na lokalitet zvani Devet stražara u blizini magistralnog puta Rogatica – Ustiprača, a preuzeo unaprijed pripremljenu kovertu s 2.300 KM na ime otkupa pištolja.