Zemina Suljanović iz Velike Kladuše za “Avaz“ je otvorila dušu i kazala kako ju je njena teška sudbina navela da knjigom “Tkaljo moja tiha“ obznani bolnu priču koju je sa sobom u mezar ponijela njena biološka majka. Istakla je da je u knjizi objasnila kako je jedno dijete raslo i saznavalo istinu te je, nakon 45 godina, progovorilo o teškoj sudbini svoje majke.

 

 

Pravda dostižna

– Rođena sam iz incesta, odnosno kao plod silovanja 15-godišnje gluhonijeme djevojke, koja je silovana od svojih rođaka i koja je sve do svoje smrti žudjela da još jednom vidi dijete koje joj je po rođenju oteto i dato na usvajanje.

Knjiga je podstrek svim ženama koje su doživjele sličnu sudbinu. Kažu da je pravda spora, ali dostižna, što dokazujem tako što sam, nakon 45 godina, odlučila progovoriti. Zbog one rečenice: “Šta će reći ljudi i sramota je“ nanijelo se toliko boli – rekla je Suljanović.

Objasnila je da je objavila knjigu kako bi ispričala priču o biološkoj majci i time olakšala njenu dušu, ali i vlastitu patnju.

– Progovorila sam umjesto svoje gluhonijeme mame Feride. Knjiga „Tkaljo moja tiha“ je moje veliko olakšanje. Htjela sam da osvijesti sve krivce, i tako je i bilo. Nakon promocije, poslije objava raznih medija, neki su padali u nesvijest, neki su i u hitnu službu odvezeni, neki su mi i na kućna vrata došli da mole za oprost, da se pravdaju da nisu krivi, prebacuju krivicu na drugoga – kazala je Suljanović.

Šamar krivcima

Dodala je da krivcima za nesreću svoje majke, a i nje same veći “šamar” u životu nije mogla zadati.

– Mislim da zatvor u to vrijeme nije ništa naspram ove moje knjige koja im je došla u njihovim zrelim godinama, kada i život zrelije shvataju. Nisam osvetnik. Učena sam da to i ne budem – istakla je Suljanović.

Zahvalna drugoj majci

U knjizi „Tkaljo moja tiha“ zahvalila je svojoj drugoj majci Hanki i ocu Šahidu što su joj pružili svu ljubav, njihovoj djeci koja su joj danas sestre i braća.

– Mogu slobodno reći, iako mi nisu ni rod ni pomozi Bog, primili su me u svoj dom od moja dva i po mjeseca uzrasta – navela je Suljanović.

Istakla je kako je sretna i ponosna na sebe, na svoju porodicu, na jednu Zeminu iz malog, ali u srcu velikog grada Velike Kladuše, na svoje dvije mame i zahvalna dragom Bogu za svu hrabrost.

Avaz