Zaharov je mišljenja da prijedlog da se uspostavi Međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici predstavlja ispolitizovanu inicijativu koju, kako smatra, forsira ambasador BiH u UN Zlatko Lagumdžija uz podršku država NATO.

Rusija se zalaže za povlačenje Nacrta rezolucije o Srebrenici koji bi trebalo da se razmatra pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija, rekla je portparol ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

– U dokumentu nema direktne optužbe na račun Srbije niti srbijanaca kao naroda, i ona je ok, ali se poziva na odluke Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde o Srebrenici. Te odluke ne uživaju podršku u zemljama balkanskog regiona i svijeta – istakla je Zaharova.

Ona je ukazala da je od posebnog značaja činjenica da se inicijativa forsira pri čemu se krše procedure unutar same BiH, te podsjetila da je entitet Republika Srpska više puta iznosila svije neslaganje.

Zaharova je mišljenja da prijedlog da se uspostavi međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici predstavlja ispolitizovanu inicijativu koju, kako smatra, forsira ambasador BiH u UN Zlatko Lagumdžija uz podršku država NATO, prenosi Sputnjik.

– Pri tome upravo je NATO odgovoran za tragične događaje u Јugoslaviji koji su doveli do pogibije ljudi različite etničke i vjerske pripadnosti, uključujući i Srebrenicu i okolinu – rekla je Zaharova.

Ona je naglasila kako nacrt ove rezolucije, navodno, ne može da osigura nacionalno pomirenje u BiH, već može samo da pojača nesuglasice u toj zemlji i na Balkanu u cjelini.
Zaharova je podsjetila da je međunarodna zajednica u Rezoluciji Generalne skupštine UN iz 2015. godine usaglasila jedinstveni datum, 9. decembar, kada se odaje počast svim žrtava genocida ma gdje da se on dogodio.