Manifestacija “Ćopićevim stazama djetinjstva” održana je danas u Hašanima, rodnom mjestu bosansko-hercegovačkog književnika Branka Ćopića.

Pomoćnik ministra za kulturu RS Tanja Đaković istakla je obavezu da se od zaborava sačuvaju lik i djelo Branka Ćopića, koje je veoma dragocjeno.

Ona je napomenula da je Ministarstvo prosvjete i kulture zbog činjenice da je Ćopić za života i nakon smrti bio nepravedno zapostavljen pokrenulo i realizovalo projekat “Bašta sljezove boje” koji se odnosi na revitalizaciju piščevog rodnog mjesta.

Đakovićeva je podsjetila da je u realizaciju projekta Vlada Republike Srpske posredstvom resornog ministarstva do sada uložila oko 300.000 KM za izgradnju replike Ćopićeve rodne kuće, učionice na otvorenom, spomen-škole i mlina dida Triše.

“Svi ovi objekti i sadržaji koje novoosnovana Javna ustanova `Bašta sljezove boje` nudi posjetiocima obogatiće turističku ponudu ovog kraja, ekonomski osnažiti lokalnu zajednicu i doprinijeti da rodno mjesto omiljenog pisca iz djetinjstva oživi, kao i likovi iz njegovih djela”, rekla je Đakovićeva.

Ona je dodala da na ovom mjestu nove generacije mogu na autentičan način da dožive sve ono o čemu je Ćopić pisao i sanjao.

Predsjednik Fondacije “Branko Ćopić” Mirjana Stojisavljević rekla je da je u planu da ova fondacija dogodine ima svoje sjedište u Hašanima u kući dajdže Branka Ćopića.

“To će biti moj dar koji će ostati u zalog Fondaciji tako da ćemo biti domaćini i kad je u pitanju slavski obred”, rekla je Stojisavljevićeva.

Vršilac dužnosti direktora Javne ustanove “Bašta sljezove boje” Blaženka Kenjalo kaže da je miholjsko ljeto u Hašanima posvećeno Ćopiću, te da su prije ove manifestacije Hašane posjetili planinari iz Prnjavora, te učenici Osnovne škole “Branko Ćopić” iz Prijedora.

Fondacija “Branko Ćopić” danas je dodijelila nagrade učenicima za najbolje literarne radove o temi “Brančilo, dobri duh djetinjstva” na konkursu za učenike osnovnih škola koje nose Ćopićevo djelo.

Prvo mjesto osvojila je Đurđa Budimir iz Osnovne škole “Branko Ćopić” Prijedor, drugo Iva Pančić, a treće Lena Mastalo, obje iz Osnovne škole “Branko Ćopić” Banjaluka. Priznanja su dodijeljena Branku Laziću i Saši Berendiki, autorima filma “Moj Branko ne laže”.

Ovogodišnji učesnici su književnici Blagoje Baković, Zoran Kostić, Ranko Pavlović, Mihajlo Orlović, Jovan Šekerović, Vid Vukelić i Slavko Tanasić.

U programu su nastupili učenici Osnovne škole “Branko Ćopić” iz Donjeg Dubovika, a danas su Hašane posjetili i osnovci iz škole “Mladen Stojanović” iz Laktaša.

Prije početka programa, kod Ćopićeve biste ispred spomen-škole vijence su položili predstavnici opštine Krupa na Uni, Fondacije “Branko Ćopić” i JU “Bašta sljezove boje”.

Branko Ćopić rođen je 1. januara 1915. godine u Hašanima, a 26. marta 1984. godine izvršio je samoubistvo, skočivši sa mosta na Savi u Beogradu.

Prvu književnu nagradu dobio je 1938. godine od Akademije sedam umjetnosti za kratku priču.