Zaduženi smo dva puta više nego što zarađujemo. Krediti su najveća opasnost za opstanak Republike Srpske. Jedini način da se to spriječi jeste promjena ekonomije i vlast, poručeno je u  emisiji “Izazovi“ BN TV.

Sve siromašne zemlje svijeta su u dužničkim okovima, a Republika Srpska zadužena je toliko da dva mjeseca ne bi preživjela bez kredita. Moramo raditi na privredi i proizvoditi vlastiti novac da bismo opstali, kaže ekonomista Aleksa Milojević.

„Naša valuta se neće zadržati ni na 10 ni na 12 maraka za euro, a to znači da će inflacija biti 500, 600 %. Sve zemlje kojima se to dogodilo doživjele su potpuno uništenje, građanske ratove, mi ćemo doživjeti građanski rat.“ upozorava ekonomista Aleksa Milojević.

Dug RS iznosi 6 milijardi maraka,  a samo u ovoj godini, anuitet iznosi 1,2 milijarde. Ukoliko RS ne vrati dug do 28og juna, Bečka berza moći će da uzme najprofitabilnije firme u Srpskoj, kaže narodni poslanik Igor Crnadak.

„U prospektu na Bečkoj berzi jasno piše za obveznice RS, da je garancija budžet, i da ukoliko vlasnik obveznica ne dobije 28. svoj novac nazad, uvećan za pripadajuće kamate, može ući u izvršenje i uzeti kompanije u kojima RS ima 51% udjela. To može biti i Elektroprivreda RS i sve što imamo. Taj neko ako se odluči neće ići na one propale firme, već na najvitalnije. „ naglašava Crnadak.

Da bi država uspjela, potreban joj je dobar domaćin na čelu, a Milorad Dodik to nije, tvrdi poslanik Liste za pravdu i red u NS RS Nebojša Vukanović.

„On je, kad je došao na vlast, našao punu kuću. Ukupan dug 2006. godine kada je Dodik došao na vlast bio je 100 miliona, a sada je milijardu i 200 miliona. Znači on je dug povećao 12 puta.“ kaže Vukanović.

Opozicija za ovakvo stanje u Srpskoj nudi rješenje.

„Rješenje je u prekidu, odnosno drastičnom smanjivanju korupcije. To je najveći problem našeg društva i direktno povezan sa ovim pitanjima. Ovdje se najveća krađa narodnog novca vrši kroz javne nabavke i fingirane tendere, i stvaranjem monopolističkih centara u svim oblastima društva u RS. Kroz takav sistem se novac izvlači i ide u privatne džepove.“ dodaje Igor Crnadak, poslanik PDP-a u NSRS

Da bi Srpska ostala likvidna, kriterijum za zaduživanje ne smije biti koliko je novca potrebno privatnim džepovima pojedinaca, nego koliko je Republika Srpska u stanju da vrati, zaključuju gosti emisije „Izazovi“ na BN TV.

(BN) Foto: BN