-0.2 C
Prijedor
Srijeda, 6 Decembra, 2023
Početna Prijedorski region Kozarac: Održan sajam domaćih proizvoda

Kozarac: Održan sajam domaćih proizvoda

Predstavnice udruženja žena iz nekoliko gradova okupile su se u Kozarcu. Pored razvijanja odnosa unutar udruženja, skup je iskorišten i za promociju domaćih proizvoda.

Grupa žena “Više od kupusa” iz Kozarca i ove godine je promovisala proizvode koje vrijedne žene proizvode i izrađuju.                   

Pored toga bila je to prilika da se naglasi značaj razvijanja saradnje ženskih nevladinih organizacija sa područja Kozarca, Mataruškog Brda, Prijedora, Bosanske Dubice, Sanskog Mosta, Velike Kladuše, Bosanskog Novog,…

Proizvodima od aronije predstavila se vrijedna Sanela Behlić iz Čarakova. “Već, nekih 5-6 godina radim sokove, đemove, čajeve od aronije. Uzgajam i jagode, ali su već prošle, tako da ih danas nema. Imam registrovano poljoprivredno gazdinstvo i najvažnije je da se uloži mnogo truda, ljubavi i upornosti kako bi se moglo živjeti od vlastitog rada. Moja porodica se bavi i uzgojem bikova, teladi, junadi i pored toga zaposlena sam i radim četiri sata u škola”, naglašava Sanela Behlić  iz Čarakova. Ova vrijedna žena pozdravlja održavanje Sajma domaćih proizvoda u Kozarcu jer je promocija domaćih proizvoda i zdrave hrane od velikog značaja za lokalnu zajednicu i državu.

Danas smo u Kozarcu sreli i predstavnice Udruženja žena “Izvor” Zdena, općina Sanski Most koje su predstavile širok spektar proizvoda. Predstavnice ovog udruženja se zahvaljuju na pozivu i ističu da su se potrudile da se predstave u najboljem svijetlu. Treba naglasiti da su imale veoma bogat stand i sigurni smo da su uložilke mnogo truda.

Seida Karabašić ispred organizacionog odbora kaže da ni kiša nije spriječila udruženja iz nekoliko bosanskokrajiških općina da se okupe u Kozarcu i pokažu svojih ruku djela.  

Nakon prodajnog dijela Sajma domaćih proizvoda u Kozarcu, u Kući mira je upriličeno druženje i promocija knjige “Kladuške heroine”, autorice Fikrete Muslić.

Knjiga sadrži 17 priča oboljelih žena, priče  volontera Udruženja “Sutra je novi dan” kao i priče ljekara kladuškog doma zdravlja koji govore o prednostima rane prevencije karcinoma.

Grupa žena “Više od kupusa” iz Kozarca, organizacijom današeg događaja postigla je pun pogodak.

Senudin Safić / Mojprijedor.com