Tekst se nastavlja ispod oglasa

U mjestu Lužnica kod Visokog nedavno je prilikom čišćenja terena pronađeno mezarje starosti više od 500 godina, a arheolozi iz Sarajeva i Visokog nakon više od mjesec dana rada uredili su ga te će projekat uskoro prezentirati javnosti.

Saradnja Zavičajnog muzeja Visoko i Muzeja u Sarajevu traje duži niz godina. Saradnja na brojnim projektima nastavljena je i uređenjem mezaristana u mjestu Lužnica kod Visokog gdje se ispočetka vjerovalo da postoji tek nekoliko mezara, međutim, konačna brojka je iznosila 117.

U razgovoru za Klix.ba Mirsad Avdić, arheolog iz Muzeja u Sarajevu je kazao da su nakon dobivanja saglasnosti od vlasnika zemljišta i Islamske zajednice pristupili uređenju mezaristana.

“To je podrazumijevalo čišćenje od vegetacije, a radila su dva arheološka tima. Ustanovili smo već na početku da ima više mezara, a ne tri koja su se na početku vidjela. Kada smo počeli raditi, čistiti i uređivati, otkrili smo 117 ostataka. Neki od mezara, nadgrobnih spomenika su potpuno devastirani, a neki djelomično”, kazao je Avdić.

Tekstovi na nadgrobnim spomenicima su im pomogli da prikupe informacije o vremenu od kada datiraju. Radi se o mezarlucima koji su na toj lokaciji od 977. godine po hidžri, odnosno, 1562. godine.

“Na jednom mezaru smo uspjeli pročitati da se radi o čovjeku koji je doveo vodovod u selo, a na njima su ukrasi koji su specifični za područje od Azije do Bosne. Visoko je specifično jer se radi o rozetama koje simbolično predstavljaju zvijezde”, dodao je naš sagovornik.

Ističe da je u toku izrada izvještaja kojeg će predstaviti javnosti te da je fondacija Visoki uradila veliku stvar za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa gdje je revitalizacijom mezaristana svima omogućila da zavire u daleku prošlost.

“S obzirom na ornamente i oblike, zaista je zanimljivo otići i pogledati te nadgrobne spomenike. Mezaristan se nalazi, iako nemamo dovoljno još podataka, usred nemuslimanske mahale, ali opet kažemo da ima raznih oblika. Radi se o civilizacijama koje su radile na begovskoj zemlji, a vlasnici su živjeli u Visokom. Na tom lokalitetu se ukopavali sigurno nekih 100-200 godina”, pojasnio je Avdić te dodao da ovaj mezaristan oslikava Bosnu i Hercegovinu s nadgrobnim spomenicima katolika, pravoslavaca i muslimana, ali i da niko drugi to ne zaslužuje nego Visoko koje je srce Bosne.

Klix