Uz sve veći bijes na Bliskom istoku zbog izraelskih napada u Gazi, Kina i Rusija pronalaze zajednički cilj sa zemljama širom regije u podršci Palestincima, navodi se u analizi Reutersa.

Kina je stalno pozivala na suzdržanost i prekid vatre, ali je također pojačala kritike Izraela.

Akcije Izraela izašle su iz okvira samoodbrane“, rekao je ove sedmice kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi i pozvao Izrael da prekine “kolektivno kažnjavanje” stanovnika Gaze, javljaju kineski državni mediji.

Rusija je izrazila simpatije prema Palestincima dok je okrivila SAD.

Mislim da će se mnogi ljudi složiti sa mnom da je ovo živopisan primjer neuspjeha politike Sjedinjenih Država na Bliskom istoku“, rekao je ove sedmice ruski predsjednik Vladimir Putin.

I Putin i kineski predsjednik Xi Jinping nastojali su produbiti veze sa globalnim jugom, videći ekonomske prilike i mogući način da uravnoteže diplomatski utjecaj SAD-a i njihovih saveznika.

To se moglo vidjeti ove sedmice kada je Kina bila domaćin samita za Xijevu inicijativu Pojas i put, u okviru koje je Kina pozajmila stotine milijardi dolara za infrastrukturne projekte širom Bliskog istoka, Afrike, Latinske Amerike i Azije.

Putin je prisustvovao i sastao se sa Xijem tokom tri sata razgovora koji su uključivali “duboku razmjenu mišljenja o palestinsko-izraelskoj situaciji”, navele su vlasti Kine.

Kina i Rusija još uvijek vide (krizu) više u smislu Sjedinjenih Država nego u smislu Palestine ili Izraela“, rekao je Jon Alterman, direktor programa za Bliski istok u Centru za strateške i međunarodne studije u Washingtonu.

Ako Sjedinjene Države mogu efikasno okupiti svijet, to je loše za njih. Ako SAD i njihovi saveznici budu sve više izolirani, oni to vide kao dobro za njih“, dodao je on.

Podrška Palestini

Iako strategije Rusije i Kine na Bliskom istoku nisu u potpunosti usklađene, one imaju mnogo zajedničkog.

Rusija je oštro kritična prema SAD-u, ali Kina je uglavnom izbjegavala takvu kritiku, za razliku od početka rata u Ukrajini, kada je kineska podrška Rusiji skrenula pažnju na njenu diplomatsku poziciju.

Kina je ove godine nagovijestila svoj sve veći utjecaj na Bliskom istoku kada je objavila iznenadni dogovor o obnavljanju veza između Saudijske Arabije i Irana.

Rusija također poboljšava odnose s Iranom, što uključuje isporuku iranskih dronova i zajednički cilj podrške sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu.

I Kina i Rusija dijele historiju podrške Palestincima i kritikovanja SAD-a zbog marginaliziranja tog stanovništva.

Jasno postoji zajednički interes da se naglasi negativna uloga SAD-a u sukobu“, rekao je Jean-Loup Samaan, viši naučni saradnik na Bliskoistočnom institutu Nacionalnog univerziteta Singapura.

I to se uklapa u njihov širi narativ o potrebi izgradnje alternativnog svjetskog poretka u odnosu na SAD“, smatra on.

Ruski državni mediji objavili su da zemlja šalje humanitarnu pomoć u Gazu, a Kina je poslala svog izaslanika za Bliski istok u regiju, gdje se sastao sa specijalnim predstavnikom Rusije. Rusija je u četvrtak saopćila da koordinira bliskoistočnu politiku s Kinom.

Dok su kineski mediji izvještavali o napadima Hamasa 7. oktobra, od tada se u izvještajima nalaze slike palestinske patnje, a neki mediji se istaknuto pozivaju na palestinske izvore koji kažu da je Izrael odgovoran.

Ništa od stvarnosti koja je šokirala veći dio svijeta 7. oktobra nije u kineskim vijestima. Umjesto toga, vijesti prikazuju izraelsko bombardiranje Gaze bez objašnjenja da je meta samo Hamasova infrastruktura,” smatra Carice Witte, direktorica SIGNAL grupe, Tink centar za kinesko-izraelske odnose sa sjedištem u Tel Avivu.

Potraga za saveznicima

Ruski rat u Ukrajini daje joj dodatni poticaj da se pridruži palestinskim težnjama.

Sjedinjene Države pokušavaju, s ograničenim uspjehom, uvjeriti globalni jug da se okupi iza Ukrajine. Prikazivanje SAD-a kao pokretača sukoba pomaže u slabljenju tog napora.

Alterman vidi sličnu motivaciju za Kinu, koja SAD smatra svojim glavnim geopolitičkim rivalom.

Kina pokušava igrati na kartu globalnog juga, bez obzira na svoje bliske veze s Izraelom. Više nego što zapravo podržava Hamas, ona tiho pomaže u izgradnji otpora prema naporima SAD-a da izgrade međunarodnu podršku Izraelu“, rekao je Alterman.

Ma Xiaolin, stručnjak za Bliski istok i profesor na Univerzitetu za međunarodne studije Zhejiang, rekao je da se Kina ponaša ravnopravno prema Palestincima i Izraelu, ali da bi, ako bude potrebno, stala na stranu svojih arapskih partnera.

Ako Izrael, uz podršku Sjedinjenih Država, proširi razmjere i obim rata i izazove više humanitarnih žrtava, Kina će definitivno nagnuti ravnotežu u korist Palestinaca“, rekao je Ma.