Svih 57 članica Organizacije islamskih zemalja danas je na samitu u Gambiji podržalo deklaraciju u kojoj se poziva na usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, prenosi agencija MINA.

Deklaracijom se izražava podrška rezoluciji o Srebrenici (tačka 23) i podržava teritorijalni integritet (tačka 102).

Deklaracijom se izražava podrška proglašenju 11. jula Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici, naglašavajući važnost međunarodne zajednice da spriječi ponavljanje sličnih zločina.

“Konferencija je ponovila dugogodišnju podršku OIC-a jedinstvu, teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine, unutar njenih međunarodno priznatih granica, kao potpuno funkcionalne i samoodržive države sposobne da izvršava svoje ovlasti i ispunjava svoje međunarodne obaveze, kao i njenoj multietničkoj, multikulturalnoj i multireligijskoj strukturi”, stoji u nacrtu deklaracije.

Samit je održan pod motom “Jačanje jedinstva i solidarnosti kroz dijalog za održivi razvoj”, a između ostalog, tretirao je i druga važna pitanja u slimaskom svijetu.

Članice OIC-a dolaze sa četiri kontinenta, većinom iz Afrike. OIC ima i pet zemalja posmatrača, među njima su Bosna i Hercegovina i Rusija.