Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, drugog dana međunarodne avio-izložbe “Dubai Airshow 23”, danas, 14. novembra, imao je kontakte sa svjetskim proizvođačima različitih letjelica zanimljivih za Oružane snage BiH. Bilo je mnogo riječi o kupovini.

U pratnji zapovjednika Brigade zračnih snaga i protuzračne odbrane OS BiH brigadira Milorada Krajšumovića i šefa Odsjeka za politike upravljanja i zaštite zračnog prostora u Sektoru za politiku i planove MOBiH brigadir Herman Jerman, Helez se zanimao za višenamjenske, ali i borbene helikoptere, različite tipove bespilotnih letjelica i borbenih dronova.

Helez je iskoristio priliku upoznati se s nekim aspektima modernizacije različitih zrakoplovnih sredstava što bi se uskoro trebalo planski provesti u vojsci BiH.

“U slučaju bilo kakve prijetnje ili prirodne nepogode, letjelice igraju vrlo važnu ulogu u inventaru svake moderne vojske. To moramo imati u vidu i u procesu modernizacije OS BiH. Naše je da budemo kreativni u nalaženju načina da za OS BiH nabavimo najbolje što možemo”, rekao je Helez, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MO BiH.

 

BiH naime, iduće godine u planu ima kupiti dronove i helikoptere.