Više od 700 građana Sanskog Mosta potpisalo je peticiju koju je protekle sedmice organizirala grupa građana okupljena oko inicijative “Život na uglju”, koja se bori protiv štetnih posljedica eksploatacije mrkog uglja na području sanske općine.

Potvrdio je ovo Adem Kahrimanović, predstavnik pomenute inicijative, istakavši kako imaju podršku brojnih domaćih i stranih nevladinih organizacija, a u skorom periodu planiraju organizovati potpisivanje peticije i online putem.

“Sigurno je da bismo sakupili i mnogo više potpisa, ali nas je onemogućilo loše vrijeme. Međutim, i ovim smo zadovoljni, građani su pokazali šta misle i mi očekujemo da nas u što skorijem periodu prime predstavnici nadležnih institucija kako bismo razgovarali o problemima koje građani imaju s eksploatacijom uglja”, kazao je Kahrimanović.

Prema njegovim riječima, očekuju da ih prime načelnik općine i predstavnici Općinskog vijeća, te Vlade USK i nadležnog ministarstva i Ministarstva energetike Vlade FBiH.

Kahrimanović navodi kako na ovaj način žele ukazati na dugogodišnje probleme s kojima se suočavaju građani zbog eksploatacije koja je štetna kako po stanovnike, tako i po samu životnu sredinu.

Veliki problem sa eksploatacijom koja se trenutno odvija je što se eksploataciono polje širi velikom brzinom, zbog čega u pomenutoj inicijativi sumnjaju da se radovi vrše mimo zakona i propisanih dozvola.

“Naši životi, zdravlje, kao i egzistencijalni izvori prihoda već su ugroženi i svakodnevno se dodatno otvaraju nove opasnosti kako za ljude koji žive u blizini kopova, tako i za prirodu, od koje živimo i sa kojom živimo. Nažalost, veliki broj mještana je prepušten sam sebi i nema nikoga da ih zaštiti”, kazao je Kahrimanović.

Iz ove inicijative navode kako su nuspojave eksploatacije oblaci velike prašine koja završava u zraku, a nakon toga i na obližnjim poljoprivrednim parcelama, čime se truje zemlja, a posredno i stoka koja se napasa, pa su ugroženi proizvodnja mlijeka i stočarstvo.

Navode i kako se jalovina često odlaže na parcelama koje su u privatnom vlasništvu, pa su vlasnici primorani da ih prodaju po niskim cijenama. “Dodatni problemi su zagađenje rijeke Blihe, otežano kretanje zbog frekventnog saobraćaja transportnih vozila, radovi i miniranja u kasnim noćnim satima, te strah i neizvjesnost za budućnost svih koji su odlučili da na ovim prostorima žive, pokrenu poslove koji im osiguravaju rad i život”, dodao je Kahrimanović.

Također, iz pomenute inicijative smatraju kako je problematična i koncesija koju je firma “Lager” iz Posušja dobila 2015. godine za iskopavanje mrkog uglja na području sela Kamengrad, nedaleko od Sanskog Mosta.

U posljednjih nekoliko godina eksploatacija uglja se usljed energetske krize u svijetu umnogostručila.

To mještanima sela koja se nalaze u blizini rudokopa pričinjava velike poteškoće, pa su u nekoliko navrata zbog toga protestovali.

Z.Č. / Nezavisne