“Braćo i sestre, sjajne vijesti za sve nas i vas stižu iz Laktaša, iz kompanije koja se bavi već nekoliko godina istraživanjem nalazišta litijuma na Majevici između Lopara i Ugljevika: kažu da tamo ima toliko te rude da se očekuje čak 10 milijardi dolara potencijalnog prihoda, a ja vjerujem da će možda biti i više!”, objavio je predsjednik RS Milorad Dodik u otvorenom pismu građanima.

“Braćo i sestre, litijum je danas vrijedniji od zlata, jer se koristi za izradu sve traženijih baterija za elektromobile, a sve to zajedno je naša velika šansa u budućnosti: čim se otvori rudnik, biće litijuma kol’ko nam duša ište, a onda će moći početi i proizvodnja elektromobila i elektro vozila! Ono što je bio naš san sa fabrikom elektromobila ‘Nikola Tesla’ koji se ugasio, sada može postati stvarnost! A goriva za elektromobile, to jest struje, imamo više nego dovoljno, i to po niskoj cijeni, najnižoj u regionu, a i šire. Znači, pred nama su neslućene mogućnosti: imamo ogromnu priliku da u bliskoj budućnosti postanemo svjetski poznat proizvođač litijuma, a bogami i gigant u oblasti elektromobilske industrije!”, objasnio je Dodik.

“Naš potencijal u proizvodnji litijuma je još veći, jer te rude ima na još jednom mjestu u Semberiji, ali tamošnje tvrdoglave vlasti se ponašaju neprijateljski prema našem narodu, jer ne dozvoljavaju da se započnu istraživanja iz nekih tamo ekoloških razloga, koji, naravno, nemaju nikakvu ekonomsku opravdanost. Ali, to će se brzo promijeniti, kad donesemo pozitivne zakonske propise prema kojima mi više nećemo morati nikog ništa da pitamo čim, što kažu stručnjaci i naučnici, nanjušimo vrijedno prirodno dobro koje treba iskoristiti za dobro svih nas! To su već odlično shvatile lokalne vlasti u Ugljeviku, gdje imamo sjajnu simbiozu SNSD-a i SDS-a, a vjerujem da ćemo takvu simbiozu napraviti i u Loparama, čim se približi trenutak otvaranja rudnika litijuma!”, naveo je Dodik.

“Naglašavam da ovo čak ni mom prijatelju, ekonomskom tigru predsjedniku Vučiću još nije pošlo za rukom: njegovu plemenitu namjeru da omogući svjetski poznatoj kompaniji ‘Rio Tinto’ da kopa litijum u Srbiji, spriječava jedan dio ekološki odnarođenog naroda koji se tobože brine za očuvanje zdrave životne sredine, ali tako nešto se kod nas neće dogoditi. Jer, moj vjerujući narod odlično razumije da nema zdrave životne sredine tamo gdje nema zdrave i jake ekonomije! A litijum je naša svijetla budućnost, svjetlija i od zlata koje smo pronašli na području Jezera i Srebrenice i nalazišta crnog zlata kod Obudovca! Zato, braćo i sestre, hvatajte se u naše kolo i spremajte se da se dohvatite krampa, pa da ovo naše bogato podzemlje legalizujemo i legitimizujemo do posljednjeg dolara. Živjeli, na mnogaja ljeta!”, poručio je Dodik u pismu građanima RS.

 

Tekst je satiričnog karaktera