Direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović po hitnom postupku je ugovorio 82 miliona maraka vrijedan projekat gradnje postrojenja za separaciju uglja u Rudniku i termoelektrani (RiTE) Gacko.

Posao je dobila firma “Termograding” iz Gacka od ranije poznata po milionskim ugovorima sa ERS-om, ali i bliskim poslovnim i rodbinskim vezama sa ljudima iz uprave RiTE “Gacko”, piše Capital.ba.

Vođen je pregovarački postupak bez objavljivanja obaviještenja o nabavci, inače jedan od najnetransparentnijih postupaka kada su javne nabavke u pitanju, a pod izgovorom hitnosti.

“Ugovorni organ kao većinski vlasnik i kontrolni akcionar zavisnog preduzeća ‘RiTE Gacko’ po hitnom postupku preduzima mjere i radnje kojim djeluje u pravcu sprečavanja nastanka nesagledivih posljedica po elektroenergetski sistem u cjelini, i zaštitu kapitala u tom zavisnom preduzeću“, pravdaju se u Elektroprivredi Republike Srpske.

Navode da je Vlada Republike Srpske na sjednici početkom jula ove godine dala saglasnost na posebnu investicionu odluku Nadzornog odbora ERS-a o izgradnji postrojenja pripreme i oplemenjivanja uglja suvom X-Ray senzorskom separacijom na površinskom kopu Gacko – Centralno polje.

“Ova investicija, a samim tim i sam postupak nabavke se realizuje putem ugovora o nalogu koji su potpisali ‘ERS’ i ‘RiTE Gacko’ kojim su u potpunosti regulisani odnosi između obje ugovorne strane po pitanju realizacije ove investicije”, obrazlažu u ERS-u.

Inače, Luka Petrović je prije nekoliko dana otkrio kako sve ide po ubrzanoj proceduri te da će postrojenje biti spojeno na sistem do remonta 2026. godine.

Takođe, rekao je i da će novac obezbijediti iz vlastitih sredstava.

Kazao je da termoelektrana sada koristi ugalj lošijeg kvaliteta iz kopa “povlatna zona”, jer je je drugi kop “polje c” u kome je kvalitetniji ugalj ugrožen zbog čestih plavljenja i klizišta koja su se pojavila nakon zemljotresa u Stocu.

“Sada smo došli u fazu da trošimo ogromne količine mazuta, koji nije prirodan, a da bismo eliminisali emisije sitnih i krupnih čestica iz dimnjaka u termoelektrani ‘Gacko’ i omogućili veću proizvodnju i stabilnost termoenergetskog bloka potreban nam je kvalitetniji ugalj”, rekao je Petrović.

Inače, dodjeljivanjem ugovora, firma “Termograding” zacementirala je svoj ionako dobar status u “RiTE Gacko”, ali i cijelog “ERS”-a.

Vlasnik firme “Termograding” je Žarko Dragičević, koji je po pisanju medija zet Srđana Milovića, bivšeg direktora “RiTE Gacko”.

Prema podacima Centra za istraživačko novinarstvo od marta 2011. do oktobra 2014. godine, dok je Milović bio na funkciji izvršnog direktora potpisao je 57 ugovora o javnim nabavkama sa ovom firmom ukupne vrijednosti od preko 30 miliona maraka.

Unosni poslovi nastavljeni su i kasnije, a značajan broj ugovora dva preduzeća realizuju i danas.

Ono što je interesantno je da je prije nego što će doći u RiTE “Gacko” Milović bio tehnički direktor “Termogradinga”, a sa čijim će direktorom kasnije potpisati milionske ugovore.

Prema podacima iz privrednih registara, ovo preduzeće je u prošloj godini imalo 13,8 miliona maraka prihoda i dobit od 6,5 miliona KM ostvarenu sa 147 radnika.