Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH, istakla je da je umjereni optimista kada je u pitanju otvaranje pregovora između naše zemlje i Evropske unije.

Uoči posjete ministara vanjskih poslova Italije, Austrije i Njemačke, Cvijanović je rekla da posjete evropskih zvaničnika govore o zainteresovanosti za evropski put BiH.

– Mislim da trebamo zauzeti jedan racionalan pristup, koji mora da uzme u obzir nove geopolitičke okolnosti, ako je Evropi stalo da Zapadni Balkan bude zastupljen u EU, ima svoju stolicu i mjesto u institucijama EU, odlučuje zajedno sa kolegama o sudbini kontinenta – rekla je Cvijanovićeva za RTRS.

Ona je naglasila važnost promjene u pristupu EU u određenim stvarima.

– Ovaj pojačani interes pokazuje da je došlo vrijeme u kojem su svi svjesni novih okolnosti i da svi žele da na neki kredibilniji, posvećeniji način vide zemlje zapadnog Balkana, pa tako i BiH, u okviru EU – navela je Cvijanović.

Cvijanović je rekla da će se vidjeti “da li će to biti toliko ozbiljno ili će to biti samo zeleno svjetlo ili će EU ostati ovako zarobljena sama sa sobom, bez svijesti o tome da treba da pruži ruku zapadnom Balkanu”.