Poziv Evropske unije na usklađivanje viznog režima ostao je u sjeni podijeljenih stavova. Ovaj put, naklonjenost RS-a Rusiji, a Bosne i Hercegovine Turskoj prati dobra višegodišnja saradnja

Gdje je Bosna i Hercegovina na putu ka Evropskoj uniji? Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je svoju turneju zemljama Zapadnog Balkana završila posjetom glavnu gradu Bosne i Hercegovine. Susreti s najvišim državnim zvaničnicima i razgovori o postignutom napretku. Pred nama već odavno stoji 14 prioriteta.

Jedna od naših obaveza je i usklađivanje vizne politike s Evropskom unijom, što znači uvođenje viza za treće zemlje, navodi FTV. U Bosni i Hercegovini i ovo pitanje političko, što otežava jedinstven stav naše zemlje. Zašto će i ovo, naizgled tehničko rješenje, biti poligon za raspravu i potencijalnu novu kočnicu na EU putu?

Reforme, uslovi i prioriteti. Između Evropske unije i Bosne i Hercegovine duga je, ali i jasna lista obaveza, kao i uloge. Evropska unija zadatke postavlja, Bosna i Hercegovina izvršava, bez izuzetka. Barem bi tako trebalo biti. U praksi, procesi usporeni i teški. Uglavnom u zaostatku. Na redu je vizni režim. Odstupa od evropskog. A usklađivanje s njim podrazumijeva uvođenje vize za državljane trećih zemalja. One iz grupe rizičnih. Među njima, Turska, Rusija i Kina.

„Imamo ta komplikovanija politička pitanja za koja, sigurno, u ovom trenutku nemamo saglasnost. Dakle, Rusija, Turska prije svih, Kina kao jedna velika sila i još neke zemlje su predmet nekih političkih razlika i nisam baš optimističan da ćemo u tom dijelu moći potpuno uskladiti“, ističe Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (NiP).

„Neke stvari u Bosni i Hercegovini iz razloga specifične ustavne strukture ne mogu proći i predmet su dodatnog političkog usaglašavanja. Vjerujem da ćemo izvršiti viznu harmonizaciju po pitanjima zemalja gdje možemo postići saglasnost unutar Bosne i Hercegovine“, tvrdi Nenad Nešić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine (DNS).

Poziv Evropske unije na usklađivanje viznog režima ostao je u sjeni podijeljenih stavova. Ovaj put, naklonjenost RS-a Rusiji, a Bosne i Hercegovine Turskoj prati dobra višegodišnja saradnja. Vizni režim kvari sliku prijateljskih odnosa. No, u procesu pridruživanja politika Unije je prioritet i svjesno prihvaćena obaveza još od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Dokument koji ne trpi poteze protivne Evropskoj uniji.
Vijeće ministara BiH tražilo odobrenje RS-a za mnoge državne odluke?!

„Naša je obaveza da slijedimo vanjsku politiku i to ne zato što nas neko tjera nego zato što mi to želimo i molimo ih. Mi ih molimo da otvore pregovore, a onda kažemo da imamo problem s nečim što smo se već ranije obavezali, a da nas nije niko natjerao“, navodi Saša Magazinović, predsjednik Kluba SDP-a u Zastupničkom domu Bosne i Hercegovine.

Ipak, kompleksna politička situacija u državi i ekonomska opravdanost bezviznog režima mogle bi biti šansa za Bosnu i Hercegovinu da vize barem privremeno odgodi. Tome se nadaju i bh. zvaničnici. Istovremeno, u procesu usklađivanja, bez obzira na kašnjenje, ne očekuju posljedice.

„Mislim da postoji isto tako prostor za argumentovano pregovaranje s EU o faznom uvođenju toga, posebno zato što sa naše istočne strane imate državu koja u vrlo slaboj mjeri usklađuju viznu politiku sa EU, pa čini se da ne vuče neke pretjerane negativne konsekvence zbog toga“, navodi politički analitičar Adnan Huskić.
Veliki broj penzionera u FBiH ipak će ostati bez pomoći: “Nisu nas pitali”

„Ne očekuje Evropska unija od nas da skočimo 15 metara u dalj odjednom, nego očekuje male pomake. Mislim da se ti pomaci dešavaju i ne mislim da to može ugroziti bezvizni režim države Bosne i Hercegovine“, zaključuje Konaković.

Očekivanja Evropske unije, čini se, shodna mogućnostima Bosne i Hercegovine. No, unutar države, ponuda i zahtjevi nesrazmjerni jer glasne pozive na otvaranje pregovora i ubrzanje evropskih integracija ne prati realizacija prioriteta. Umjesto odgovora na poziv Evropske unije, ponovo nada u razumijevanje, i po mogućnosti, olakšice do željenog članstva.