Meteorolozi su već najavili da s prvim danima maja u Bosnu i Hercegovinu stiže i nestabilno vrijeme koje će usloviti lokalno obilnije padavine, ponegdje grad i grmljavinu, a takve prilike su već u Prnjavoru.

Prema ranijoj prognozi, poslijepodnevni sati drugog maja donijet će razvoj naoblake, lokalno kišu i grmljavinu. Konkretno se takve vremenske prilike očekuju na sjeveroistoku i sjeveru Bosne gdje, kako su najavili meteorolozi sa BHMeteo.ba, nije isključena pojava lokalnog nevremena uz sitan led.

U večernjim satima i noći na petak (03.05.) nestabilno i u ostatku zemlje uz padavine u većini krajeva. U Hercegovini lokalno izraženije padavine uz grmljavinu.

Videosnimka koju su objavili lokalni prnjavorski mediji pokazuje jako nevrijeme koje prijeti da dodatno ošteti već oštećene poljoprivredne usjeve i dobra.

“U narednom periodu gotovo svakodnevna pojava kiše i lokalnih pljuskova sa grmljavinom. Bilo bi tu i sunčanih intervala, a temperature u granicama prosjeka. Reklo bi se tipično majsko vrijeme. Padavine periodične i pljuskovite. Tako da bi same količine padavina bile neujednačene. Ali obzirom da bi nestabilno vrijeme potrajalo, veći dio zemlje će dobiti obilnije padavine do sredine maja i time ublažiti ako ne i okončati lokalnu sušu koja traje”, ranija je najava meteorologa.

Klix