Iduće godine u Austriji se uvodi nova kategorija vinjeta za automobile – jednodnevna vinjeta za 8.60 eura. Vlada je to odlučila u srijedu na vijeću ministara. Cijena godišnje vinjete za 2024. godinu ostaje nepromijenjena (96.40 eura), prenosi kroativ.at.

Desetodnevna vinjeta, koju uglavnom koriste turisti, poskupjet će s 9.90 na 11.50 eura. Cijena vinjete za dva mjeseca pada s 29 na 28.90 eura.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijene vinjeta za cestarinu kamiona također se sljedeće godine neće usklađivati ​​s inflacijom. Međutim, troškovi emisije CO₂ iz kamiona uračunati su u cestarinu. Za 2024. planirano je povećanje te vrste putarina za oko 7.4 posto, piše kroativ.

Od 2025. godine cestarina za kamione ponovo će se usklađivati ​​s inflacijom. Vlada je u srijedu odobrila amandman na Savezni zakon o cestarinama (BStMautG), koji je amandman na EU direktivu o troškovima infrastrukture. Između ostalog, cijena cestarine je difuzna, tako da dvomjesečna vinjeta košta 30 posto godišnje vinjete, desetodnevna dvanaest posto, a dnevna devet posto.