Sven Alkalaj, novi ambasador BiH u Sjedinjenim Američkim Državama, 30. juna se u Bijeloj kući sastao s predsjednikom Joeom Bidenom prilikom predaje akreditiva.

Ova važna vijest, što je nevjerovatno, nije saopćena iz Ministarstva vanjskih poslova BiH već iz Instituta za geopolitiku, ekonomiju i sigurnost (IGES) čiji je Alkalaj šef Diplomatskog kluba. Zašto je tako, trenutno nije poznato.

Predsjednik Biden je rekao da mu se Bosna i Hercegovina još prije mnogo godina urezala u srce, te je podvukao da će se poduzeti određene stvari za njen boljitak u narednom periodu.

“Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden izrazio je punu podršku Bosni i Hercegovini u susretu sa ambasadorom BiH u SAD-u dr. Svenom Alkalajem, prilikom predaje akreditiva u Bijeloj kući 30. juna 2023. godine”, navedeno je u saopćenju IGES-a.

Ambasador Alkalaj je upoznao predsjednika Bidena sa trenutnom situacijom u Bosni i Hercegovini i naglasio da razvoj događaja zahtjeva najhitniju pažnju.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je sa premijerom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Rishijem Sunakom o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini. Premijer UK Sunak je jedan od najuticajnijih svjetskih državnika i susret dr. Bećirovića s njim predstavlja snažnu potvrdu podrške Ujedinjenog Kraljevstva Bosni i Hercegovini.

Riječ je o jednom od najvažnijih sastanaka bh. zvaničnika sa ključnim liderima Zapada u zadnjoj deceniji, ali i jasan pokazatelj neupitne podrške državi Bosni i Hercegovini i njenim građanima, kaže se u saopćenju iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

Kako se dodaje, Bećirović je informirao premijera Sunaka o opasnosti antidejtonskog djelovanja koje ugrožava mir i ruši ustavni poredak BiH. On je, između ostalog, rekao da je izuzetno važna podrška Ujedinjenog Kraljevstva s ciljem osiguranja mira, stabilnosti i zaštiti Dejtonskog mirovnog sporazuma. “Vrijeme je da se konkretnim potezima suprotstavimo rušiteljima mira”, istakao je Bećirović.

Premijer Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske (UK) Sunak je jasno rekao da Ujedinjeno Kraljevstvo snažno podržava nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i da će preduzeti dodatne korake s ciljem zaštite mirovnog procesa i sigurnosti građana Bosne i Hercegovine. Uz to, on je naglasio da je Ujedinjeno Kraljevstvo, kao svjedok Dejtonskog sporazuma, odlučno da i dalje bude faktor mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini. Premijer UK Rishi Sunak konstatirao je da su očuvanje mira i demokratski razvoj Bosne i Hercegovine ključni prioriteti Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske (UK) u ovom dijelu Evrope.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović izrazio je zahvalnost Vladi UK na kontinuiranoj pomoći Bosni i Hercegovini, kao i na programima pomoći u provođenju ekonomskih reformi, jačanju demokratije i reformi vladavine prava, kaže se u saopćenju iz Bećirovićevog kabineta.