Svjetski dan borbe protiv dijabetesa obilježava se 14. novembra. Obilježavanje ovog datuma uvele su Međunarodna dijabetička federacija i Svjetska zdravstvena organizacija kako bi ukazale na porast broja oboljelih od dijabetesa širom svijeta 1991. godine i najveća je kampanja podizanja svijesti o dijabetesu u svijetu.

Pod motom ” Prepoznaj svoj rizik, saznaj svoj odgovor”obilježavanju ovog dana priključilo se i Udruženje dijabetičara grada Prijedora koje je juče u saradnji sa učenicima Srednjiškolskog centra organizovalo ambulante na otvorenom na Trgu majora Zorana Karlice. Prijedorčani su tu mogli da prekontrolišu šećer u krvi, holesterol u krvi , krvni pritisak, tjelesnu težinu i pristupe određivanje bod masenog indeksa, a nakon toga slijedila je edukacija od dijabetologa za one koji su bili zainteresovani.

Predsjednik Udruženja dijabetičara Prijedor Svetlana Čeko izjavila je da imaju oko 500 aktivnih članova koji dolaze u udruženje i koji koriste njihove osnovne aktivnosti te da svojim radom nastoje da pogdignu svijest građana Prijedora te da su sretni što su, sudeći po odzivu građana, uspjeli u tome.

” Imamo 22 djece koja su oboljela od dijabetesa u našem gradu i u evidnecija oko 2000 građana koji su na neki način potražili pomoć vezano za dijabetes”, rekla je Čeko.
Ona je istakla dobru saradnju sa Gradskom upravom koja se ogledala upravo u tome da su ovoj djeci bila odobrena sredstva za refundaciju za nabavku kontinuiranih mjerača, a taj je aktivnost odnedavno prešla na Fond zdravstvenog osiguranja.

” Saradnja sa Gradskom upravom je na izuzetnom nivou i oni se rado odazovu na sve naše manifestacije koje radimo , a imamo pomoć za projekte koje radimo i udruženje smo od javnog interesa grada” istakla je Čeko.

Prijedorgrad.org