Iz ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede nije odgovoreno na pitanja novinara Capitala šta se to u međuvremenu promijenilo, pa je ponovo raspisan konkurs o dodjeli lovišta „Manjača“ ukupne površine 31.898 hektara, iako je isti konkurs poništen prije dva mjeseca, a odluka o poništavanju objavljena 3. jula u Službenom glasniku RS

Ministri, direktori javnih preduzeća i ustanova, narodni poslanici, uticajni privrednici i drugi moćni pojedinci iz javnog i političkog života, podijeljeni u dva lovačka udruženja, koristeći svoj uticaj i funkcije vode žestoku borbu za lovište „Manjača“, otkriva CAPITAL.

Na jednoj strani je lovačko udruženje „Zmijanje“ kojim rukovodi bivši direktor policije RS i aktuelni direktor SIPA Darko Ćulum, a na drugoj novoformirano udruženje „Manjača-Stričići-Banjaluka“ na čijem čelu je predsjednik Kinološkog saveza RS i jedan od najpoznatijih lovaca u Republici Srpskoj Predrag Uzelac.

Pored Ćuluma, članovi LU „Zmijanje“ su dugogodišnji funkcioner Lovačkog saveza RS Boro Bojanić koji je trenutno predsjednik Skupštine LU „Zmijanje“, zatim bivši predsjednik Skupštine grada Banjaluka i narodni poslanik Mladen Ilić, potom zamjenik direktora KPZ „Banjaluka“ Radenko Vujasin, zet predsjednika Srpske Pavle Ćorović, banjalučki advokat Vlado Kovačević, bivši načelnik Policijske uprave Banjaluka Boško Pandža i niz uticajnih privrednika iz Banjaluke.

S druge strane, članovi LU „Manjača-Stričići-Banjaluka“ su bivši poslanik i direktor javnog preduzeća „Gas-Res“ Momčilo Antonić koji je predsjednik skupštine ovog udruženja, zatim njegov otac i suvlasnik privatne firme „Venera“ Savo Antonić, potom poznati banjalučki privrednik i dugogodišnji predsjednik LU „Manjača-Stričići“ Momčilo Đukić koji je više od dvije decenije vedrio i oblačio lovištem na Manjači i niz drugih moćnih pojedinaca i zaljubljenika u lov.

Pored nabrojanih, Predrag Uzelac koji je dugo godina bio član i predsjednik LU „Potkozarje“ uzda se da će u borbi za dobijanje lovišta dobiti podršku uticajnih članova tog udruženja, među kojima su najpoznatiji bivši ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač i bivši član Predsjedništva BiH i član Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamenta BiH Nebojša Radmanović.

Minić poništio, pa ponovo raspisao konkurs

Borbu za lovište otvorio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a ujedno i predsjednik Lovačkog saveza RS Savo Minić koji je početkom septembra raspisao javni konkurs za dodjelu na korištenje lovišta “Manjača”.

Ono što je interesantno je da je prije dva mjeseca poništen raniji konkurs za dodjelu tog lovišta. U obrazloženju odluke o poništavanju tog prvog konkursa koji je raspisan polovinom aprila, Minić je naveo da „ugovori o dodjeli lovišta ističu 2026. godine i da će se prije toga uraditi novo ustanovljavanje lovišta, te da nije svrsishodno davati lovište na korištenje na period od deset godina dok se ne donese odluka o njegovom statusu“.

Iz ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede nije odgovoreno na pitanja novinara Capitala šta se to u međuvremenu promijenilo, pa je ponovo raspisan konkurs o dodjeli lovišta „Manjača“ ukupne površine 31.898 hektara, iako je isti konkurs poništen prije dva mjeseca, a odluka o poništavanju objavljena 3. jula u Službenom glasniku RS.

Iz ministarstva bez odgovora

Pored toga, u odluci o poništavanju konkursa navodi se da su utvrđeni problemi tokom trajanja ugovora o dodjeli lovišta “Manjača” zbog čega je isto oduzeto tom udruženju i dodijeljeno na privremeno gazdovanje šumskom gazdinstvu “Banja Luka”.

Iz resornog ministarstva nije odgovoreno ni na pitanja kakvi su konkretno problemi utvrđeni, ali u lovačkim krugovima je poznato da se u vezi korištenja lovišta „Manjača“ godinama vode sporovi.

„To lovište je jedino u Republici Srpskoj koje se prostire na teritoriji četiri opštine – Banjaluka, Ribnik, Oštra Luka i Mrkonjić Grad. Ono je prije više od 20 godina uprkos protivljenju LU „Zmijanje“ dato na gazdovanje LU „Manjača-Stričići“ kojim je rukovodio banjalučki privrednik Momčilo Đukić. Vrhovni sud RS je 2001. godine osporio tu odluku zato što ju je potpisao tadašnji pomoćnik ministra, umjesto ministra, ali ta presuda je ostala mrtvo slovo na papiru“, objašnjava sagovornik Capitala odlično upućen u stanje u lovstvu u RS.

On dalje objašnjava da je LU „Manjača-Stričići“ funkcionisalo do 2017. godine, kada je ugašeno, a formirano je novo udruženje i registrovano pod nazivom „Manjača-Banjaluka“.

„Novo udruženje je nastavilo da gazduje lovištem, iako ga nije po zakonskoj proceduri dobilo na gazdovanje, tako da su problemi nastavili da se gomilaju i na kraju je ministarstvo lovište dalo na privremeno korištenje šumskom gazdinstvu Banja Luka“, precizira sagovornik Capitala.

I Dodika upetljavaju u cijelu priču

U međuvremenu je, nastavlja on, formirano novo udruženje sada pod nazivom „Manjača-Stričići-Banjaluka“ na čijem čelu je Predrag Uzelac.

„To najnovije udruženje želi da dobije lovište „Manjača“ na korištenje, ali isto to želi i LU „Zmijanje“. Biće jako interesantno gledati tu borbu i ko će na kraju dobiti lovište, jer su na obe strane moćnici koji žele da izađu kao pobjednici“, ističe sagovornik Capitala.

On ističe da se ne treba se iznenaditi ako u cijelu priču oko dodjele lovišta upetljaju i samog Milorada Dodika koji se do sada nije uplitao u lovstvo.

Predrag Uzelac kaže da je gotovo cjelokupno članstvo bivšeg LU „Manjača-Stričići“ prešlo u novo udruženje i da je najlogičnije da lovište njima bude dodijeljeno na gazdovanje.

„Mi smo od starog udruženja preuzeli sve lovno-tehničke i lovno-uzgojne objekte i naši članovi su lovci koji su sve te objekte gradili i održavali i lovili u tom lovištu, tako da je najprirodnije da oni i dalje vode glavnu riječ u tom lovištu. Mi ćemo se prijaviti na konkurs, bez obzira na to da li će se lovište dodjeljivati na deset godina ili samo na dvije godine, odnosno dok se ne uradi novi Elaborat o ustanovljavanju lovišta na području RS“, kaže Uzelac za Captal.

S druge strane, Darko Ćulum kaže da ostaje nejasno zašto je konkurs poništen, pa ponovo raspisan i ističe da je najlogičnije bilo da lovištem gazduje banjalučka šumarija dok se ne uradi novi Elaborat o ustanovljavanju lovišta koji bi trebao da bude izrađen do 2025. godine.

„LU „Zmijanje“ će se sigurno prijaviti na konkurs, jer mi smatramo da to lovište nama pripada i da nam je oduzeto na nepropisan način“, kaže kratko Ćulum za Capital.

Prva koncesija

Vlada RS prije desetak dana je firmi “Tehnički remont Bratunac“, čiji je vlasnik poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Slavenko Ristić, dodijelila koncesiju za obavljanje lovne djelatnosti u privrednom lovištu „Klekovača“ koje se prostire na više od 8.000 hektara na teritoriji Istočnog Drvara i Ribnika.

„Koncesija se dodjeljuje na period od 20 godina. Koncesionar je dužan uplatiti jednokratnu naknadu od 17.500 KM, a visina koncesione naknade iznosi 5.700 KM godišnje“, navodi se u odluci o dodjeli koncesije.

Ova odluka izazvala je među lovcima bojazan da bi sva najatraktivnija lovišta u Republici Srpskoj u budućnosti mogla da završe u privatnim rukama.