Od kraja novembra, kada su prijavljeni prvi slučajevi velikog kašlja, pa do danas u Republici Srpskoj oboljelo je 70 osoba.

U Srbiji su do sada umrle četiri bebe, a krajem oktobra prošle godine dvoipomjesečna beba preminula je i u Mostaru.

Otkad je veliki kašalj buknuo, pa i sada dok je jedno dijete u Srbiji na respiratoru i ugroženo, stručnjaci širom regiona pozivaju na vakcinaciju kao jedinu zaštitu.

Da je važno ispoštovani kalendar vakcinacije jer se vakcinacijom može razviti kolektivni imunitet smatra i Ranko Škrbić, predsjednik Savjeta za zdravlje Republike Srpske, ističući za “Nezavisne novine” da ništa bolje ne sprečava razvoj i širenje infektivnih oboljenja kao što to čini vakcina, a posebno u dječjem uzrastu.

“Ne postoji jednostavniji, brži i efikasniji način da se zaštite djeca u ranom uzrastu od najčešćih infektivnih virusnih i bakterijskih oboljenja za koje već odavno imamo uspješno razvijene vakcine koje cijeli svijet uspješno primjenjuje decenijama. Radi se o potpuno provjerenim vakcinama koje su decenijama u upotrebi kod nas i u svijetu i to savremeni svijet više i ne dovodi u pitanje. Nema sumnje da li je to potrebno ili nije”, rekao je Škrbić ranije za “Nezavisne novine”.

Jelena Đaković Dević, epidemiološkinja u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, ističe da se veliki kašalj prenosi kapljičnim putem, a prvi simptomi nastaju od sedam do deset dana nakon infekcije.

“U početku se bolest manifestuje simptomima prehlade, nakon čega kašalj postaje intenzivniji i javljaju se napadi kašlja uz karakteristično zacenjivanje, naročito u toku noći. Kod dojenčadi klinička slika nije tipična, može da se javi i prestanak disanja”, rekla je ranije za “Nezavisne novine” Đaković Devićeva.

Pojasnila je tada da bolest može proći bez posljedica, ali mogu se javiti i komplikacije, kao što su upala pluća, upala srednjeg uha, krvarenja u različitim organima koja se javljaju usljed naprezanja, kao i konvulzije.

“Bolest uzrokuje bakterija Bordetella pertussis, koja se nakon ulaska u respiratorni sistem domaćina razmnožava i stvara toksin”, objasnila je ona.

Vakcinacija protiv velikog kašlja je prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti obavezna u Srpskoj, a kako za “Nezavisne novine” ističu u Inspektoratu, istim zakonom je propisana i kazna od 100 do 1.000 KM za roditelja koji odbije da vakciniše dijete vakcinom iz programa sistemske imunizacije.

“S obzirom na to da je Zakonom o prekršajima Republike Srpske propisano da ako je novčana kazna propisana u rasponu ovlašćeni organ će prekršajnim nalogom izreći minimum propisane novčane kazne, to znači da nadležni inspektor može izreći samo najnižu propisanu kaznu”, objasnili su iz Inspektorata Srpske.

I u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske apeluju na važnost imunizacije.

“Pozivamo sve roditelje da provjere vakcinalni status svog djeteta i, ukoliko postoje vakcine koje su propustili, da se jave u vakcinalni centar kako bi zaštitili svoju djecu na vrijeme”, istakli su za “Nezavisne novine” u Institutu Srpske.