Svi roditelji se nadaju i žele dobiti zdravo dijete, no nažalost nekima se ta želja ne ostvari. Još je teže kada dijete boluje od neke rijetke bolesti ili sindroma za koje još uvijek ne postoji lijek.

Upravo takav se slučaj dogodio u jugoistočnoj Australiji 1993. godine kada je beba po imenu Tomm Tennent rođena je s posebnim stanjem koje je sve iznenadilo, a ponajviše roditelje i liječnike.

Ultrazvuk je nagovijestio nešto vrlo neobično, zbog čega su se njegovi roditelji pitali hoće li ga zadržati ili ne.

“Razgovarali smo o tome i odlučili neka bude što bude, zadržat ćemo ga”, prisjetio se njegov otac, Geoff Tennent.

Nikakvi testovi ili pregledi nisu mogli nekoga pripremiti za to koliko je bilo ozbiljno stanje dječaka. Kad su ga roditelji prvi put vidjeli u rađaonici, ostali su potpuno zatečeni. Tommova mama, Debbie Tennent, nije mogla vjerovati vlastitim očima kada su ga stavili na njezina prsa.

“Srce mi se stegnulo kad sam ga vidjela, ali opet bilo je divno zagrliti vlastito dijete”, rekla je Debbie.

Osim njih, zbunjeni su bili i liječnici. Budući da je uzrok bio nejasan, nije bilo dostupnog liječenja ili rješenja. Njihova jedina nada bila je da će, kako stari, razvući kožu po tijelu, a bore će se smanjiti.

Ubrzo su otkrili da Tomm ima višak hijaluronske kiseline u tijelu, poput štenca šar peija. Ali njegove razine ove supstance bile su daleko veće od normalnih. Zanimljivo je da kako shar pei raste, razina hijaluronske opada, a koža im se mijenja. Pa su liječnici zaključili da bi se isto to moglo desiti i Tommu.

Dr. Andrew Ramsden izjavio je tada da će Tommovo stanje vjerojatno biti bolje kako bude rastao. I bio je u pravu. Tommovo se stanje s vremenom popravilo, baš kao što je liječnik i mislio.

Ipak, Tomm se u svojim ranim godinama suočavao s raznim neugodnim izazovima, doživljavao je zadirkivanje i izostajanje iz škole zbog svog neobičnog, naboranog izgleda.

Danas Tomm ima 32 godine i njegova koža izgleda sasvim normalno. S vremenom se oženio te živi u mjestu zvanom Frankston, u Australiji.